Liderii sindicatelor din Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) se opun din rasputeri desfiintarii regiei, acuzand Executivul si pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca urmaresc "suprimarea" institutiei doar pentru a-i instraina patrimoni
Liderii sindicatelor din Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) se opun din rasputeri desfiintarii regiei, acuzand Executivul si pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca urmaresc "suprimarea" institutiei doar pentru a-i instraina patrimoniul si a acoperi "urmele" conducerilor ei anterioare. Ieri, cu o ora inainte ca secretarul general al Guvernului sa anunte pretul de oferta pentru vanzarea prin licitatie publica a unor imobile administrate de regie, sindicalistii s-au mobilizat si au transmis presei un protest.
Reprezentantii Sindicatului Salariatilor si ai Sindicatului Liber Independent din RA-APPS sustin ca neregulile "inerente" din regie nu au fost determinate de angajati, ci de directorii numiti de Executiv. Protestatarii argumenteaza ca, inca de la infiintare, conducerea RA-APPS a fost asigurata de Secretariatul General al Guvernului, prin directori numiti de aceasta institutie si, prin extensie, de institutia primului-ministru, indiferent de culoarea politica a acestora. "Echipele de conducere a regiei, inclusiv Consiliile de Administratie, au respectat "cu sfintenie" dispozitiile forului tutelar, respectiv ale SGG si, prin extensie, ale premierului. Nici o frunza nu s-a miscat in regie fara dispozitia, verbala sau in scris, si aprobarea forurilor superioare. Orice critica privind modul de administrare a fondului imobiliar al regiei trebuie adresata direct acestora din urma, si nu salariatilor regiei. Toate echipele de conducere, indiferent de nivelul ierarhic al acestora, au acum interesul de a-si acoperi urmele prin suprimarea fizica a acestui agent economic, adica a martorului, ultima echipa, cea actuala, avand misiunea de a ascunde gunoiul sub pres", afirma liderii sindicatelor din RA-APPS.
Pe de alta parte, ei precizeaza ca rezultatele financiare ale regiei au fost si sunt inca pozitive, iar RA-APPS este unul dintre cei mai importanti contribuabili la bugetul consolidat al statului. Reamintim ca Executivul a aprobat in primavara, prin ordonanta de urgenta, cadrul legal care permite vanzarea prin licitatie publica cu strigare a imobilelor administrate de Regia Patrimoniului Protocolului de Stat. Seful SGG a semnat, ulterior, ordinul prin care imobilele administrate de regie urmeaza sa fie vandute doar prin licitatie publica deschisa, cu exceptia locuintelor de protocol, a spatiilor atribuite institutiilor publice si a imobilelor utilizate de fundatii cu statut de utilitate publica.
Printre imobilele care vor fi vandute la licitatie se afla Clubul Floreasca din Bucuresti - pentru care se cere un pret minim de 35 milioane euro fara TVA -, vila Predeal cu terenul aferent in suprafata de 240 mp - cu un pret de oferta de 500.000 euro fara TVA - , vila Alunis din Cumpatu-Sinaia cu terenul aferent in suprafata de 1.982 mp - 450.000 euro fara TVA - , complexul agroindustrial Apahida din judetul Cluj cu terenul in suprafata de 40.108 mp - 3,5 milioane euro fara TVA - si un teren din Poiana Brasov in suprafata de 42.973,648 mp - doua milioane euro fara TVA. Preturile de oferta pentru licitatie au fost aprobate in sedinta de ieri a Consiliului de Administratie al RA-APPS.
Ancheta pentru jaful de la Pasapoarte
Cu conferinta ramasa fara obiect, Ilie Bolojan, seful SGG, s-a gandit sa prezinte jurnalistilor ancheta Departamentului de Control al Guvernului asupra contractului de tiparire a pasapoartelor. A esuat, insa, si la acest capitol, intrucat datele despre afacere au aparut deja in ziare, iar concluziile controlului vor fi cunoscute abia saptamana viitoare. Pe scurt, este vorba despre contractul incheiat de RA-APPS in anul 2001 cu firma germana Bundesdruckerei, in urma caruia s-a ajuns ca pentru un calculator sa fie acceptat un pret de peste 13.000 euro. "Echipa de control s-a retras vineri de la regie, urmeaza procedurile in interiorul Departamentului de Control, si lunea viitoare vom avea acest raport, pe care il vom face public", a declarat Bolojan. El a aratat ca, dupa ce neregulile au fost descoperite, regia si firma furnizoare au convenit, printr-un schimb de adrese, ca este vorba de "o mica neglijenta", iar valoarea suplimentara a contractului de 1,1 milioane euro a fost redusa la 352.962 euro. Chiar si in conditiile noii oferte, pretul unui scaner HP a fost stabilit la 517 euro fara TVA, considerat de patru ori mai mare comparativ cu preturile afisate pe Internet.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.