Aplauze si cantece pe ultimul drumIl asteptam la concert. Promisese ca vine. N-a mai venit. Ne-am intalnit. Dar nu mai spunea nimic. S-a retras tacut pe Aleea Artistilor. Si fara sa-i pese ca era cineva sa-l asculte, mergea ca toamna prin frunz
 Aplauze si cantece pe ultimul drumIl asteptam la concert. Promisese ca vine. N-a mai venit. Ne-am intalnit. Dar nu mai spunea nimic. S-a retras tacut pe Aleea Artistilor. Si fara sa-i pese ca era cineva sa-l asculte, mergea ca toamna prin frunzele multe. Noi il vedem, dar nu e. Si tot mai rece si singur cararea il suie. A ramas ieri pe Aleea Artistilor. Si vesnic in sufletele celor care l-au iubit.


Tineti minte, sfarsitul nu-i aici! Nu, nu-i aici, pentru ca Motu va ramane mereu cu noi. Nici unul dintre cei care au venit sa-l conduca ieri pe ultimul drum pamantesc nu spune ca Florian Pittis a murit. Toti cei care l-au cunoscut considera ca le este inca alaturi. Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Marius Batu, Mircea Florian si toti cei care au cantat cu el de-a lungul anilor l-au aplaudat ieri impreuna cu cele cateva sute de fani de la Teatrul Bulandra, iar mai tarziu, de la Casa Radio si de la Cimitirul Bellu. Irina Petrescu, Lavinia Tatomir, Emilia Popescu, Rodica Mandache i-au fost si ele alaturi pe ultimul drum. Ion Iliescu a venit la Bulandra de dimineata sa-si ia ramas-bun. L-au urmat George Copos, Mircea Geoana si altii. Foaierul teatrului a fost in permanenta plin, de la primele ore ale diminetii. Iar coroanele de flori veneau neincetat de la prieteni, colegi, admiratori si apropiati. Desi a plouat fara intrerupere, sute de oameni care au vrut sa-si ia ramas-bun de la Motu au ramas in fata teatrului pana la 13:30, cand cortegiul a plecat spre Casa Radio.


TOAMNA TIMPURIE. A venit, a venit toamna,/Acopera-ne inima cu ceva./Cu umbra unui copac sau mai bine/sau mai bine cu muzica ta! Ploaia nu s-a oprit decat in timpul slujbei de la Cimitirul Bellu. Motu a adus toamna mai devreme. Dar a lasat in urma sa muzica pentru care a pledat ani la rand. Casa Radio este in doliu, dar toti si-au adus aminte ca lui Pittis i-au placut intotdeauna zambetul si muzica buna, nu lacrimile. Acolo s-a plans si s-a suras in memoria rockerului vesnic tanar. La Casa Radio s-a cantat. Cortegiul funerar, care dupa slujba de pomenire de la Bulandra s-a indreptat catre sediul Radioului, a fost asteptat de colegii lui Pittis si de admiratori de toate varstele, in cantecele folkistilor, lansate in eter din difuzoare. Care s-au oprit doar pentru o scurta slujba, inainte de a se pleca mai departe. Circulatia a fost deviata pe General Berthelot, unde se afla Societatea Romana de Radiodifuziune, pentru a putea trece cortegiul funerar. Cu putin inainte de ora 14:00, cortegiul si-a urmat drumul spre Aleea Artistilor, unde a ajuns in jurul orei 14:30. Acolo asteptau alte sute de oameni. Virgil Iantu a condus cortegiul, alaturi de alti apropiati, in linistea si ordinea perfecta, specifica lojelor masonice. Tot acolo, pletosii lui de suflet au venit din toata tara sa-si ia ramas-bun de la "vinovatul fara vina".


IN COMPANIE SELECTA. "Cati ani poate un munte in lume trai pana marea sa-l spele-ntr-o zi?/Si cati ani si oamenii pot vietui pana liber permis le e a fi?". Motu a fost aplaudat de toti cei pentru care a insemnat ceva de-a lungul carierei sale. In aplauze a parasit foaierul Salii Izvor a Teatrului Bulandra. Cu aplauze a fost primit la Casa Radio si in puternice aplauze a plecat mai departe. Publicul l-a aplaudat pentru ultima oara pe vesnica Alee a Artistilor, acolo unde va ramane in compania lui Amza Pellea, a Laurei Stoica, a lui Ion Popescu Gopo si a celorlalti care ne-au scris istoria culturala cu viata lor. Acolo va fi aplaudat mereu ca actor, ca regizor, ca folkist, ca om de radio si televiziune. Ca mare voce a multor generatii. Si "parinte" al postului de radio care ii va purta in continuare numele, Radio3net - Florian Pittis. Iar copiii lui de suflet, colegi la 3net, i-au stat alaturi pana in ultima clipa, ramanand la priveghi si pe timp de noapte.


TE VOM IUBI MEREU! Rapidistul Pittis a fost salutat si de echipa lui de suflet chiar inainte de a se alatura eternilor de pe Aleea Artistilor. Suporterii clubului Rapid i-au cantat inca o data imnul echipei, scandand la final, de mai multe ori, "Te vom iubi mereu!". Asa gandeau si ceilalti. Asta ar fi vrut si el sa auda. Si melodiile pe care "publicul" i le-a cantat pe alee. Fiecare i-ar fi spus ceva, ca in cantec: "Timp de vorbe multe pentru noi n-au fost de-ajuns./Dar nu-i nimic, asta e!".


VERSURI IN LACRIMI
"Pe cine si cate carari lasin urma nu-mi pasa/ Trec singur prin lume desi cate-odata m-apasa/ Sunt vesel chiar daca stiu bine ca drumul s-nfunda/ Voi merge spre zare si n-are decat sa s-ascunda. // Cant fara sa-mi pese ca-i cineva sa m-asculte/ Imi place doar toamna cand umblu prin frunzele multe/ Visez o iubire ce n-a fost si nu e/ Desi tot mai rece si singur cararea ma suie."
Ducu Bertzi - "Pe cine si cate carari"


"Hei, tramvai, / Cu etaj si tras de cai, / Hei, joben, / Ce umblai la Mon Jardin. / Hei, bunic, / Cu monoclu erai sic, / Hei, can-can, / Cu picioarele-n tavan! // Toate-au fost la timpul lor / Ceva exagerat,/ Anii au trecut in zbor / Si lumea le-a uitat. // Hei, pletosi, / Cu pantaloni stramti si soiosi, / Chitaristi, / Zgomotosi si fantezisti, / Mini-jupe, /
Foarte scurt si strans pe trup, / Hei, tu, break, / Indracit ca un berbec! // Toate sunt la moda-acum / Si tot exagerat, / Timpul trece ca un fum / Si tot va fi uitat, / Da, da, / Nu, nua€¦"
F. Bordeianu - N. Covaci - "Vremuri"


"In lumea plina de urmari, eu sunt un om pe niste scari. / In sus ce e? In jos, nimic. In jos ce e? In sus, nimic. / Vorbesc cu ceilalti care-au fost si-n sus si-n jos si unde zic, / Eu insumi spun de locurile pe unde-am fost nu e nimic. // Vecinul meu praseste ciori, vecina mea praseste farduri, / Eu sunt un om pe niste scari, si-un caine bulucind prin garduri. / Eu sunt un om pe niste scari, si-un caine bulucind prin garduri"
Mircea Vintila, Adrian Paunescu - "Un om pe niste scari"


BUCURIA PRIETENIEI
"A facut toata viata, si mai ales in a doua parte a ei, lucruri care tin exclusiv de tinerete. Motule, vei fi vesnic printre noi, vesnic tanar"
Nicu Alifantis


DESPARTIRE
"Cred ca a fost cel mai iubit. Nu stiu daca a avut oameni care sa-l trateze cu ostilitate, pentru ca a fost un om deschis, o inima fierbinte si o minte deschisa spre nou"
Ion Iliescu
SUFLETUL GENERATIILOR
"Florian Pittis a fost sufletul unei generatii, a contribuit la educarea din punct de vedere muzical a iubitorilor de cantece in perioada 1970-2007"
Nelu Straton, colaborator la Radio3Net


AMINTIRE VIE
"In sufletele noastre, Motu Pittis este si va fi vesnic"
Maria Toghina, presedintele director general al SRR


OMAGIU
"Este un moment greu si pentru noi. A facut parte din echipa noastra si va fi mereu alaturi de noi. A fost langa noi si in momente fericite, dar, mai ales, ne-a sustinut in momentele grele"
Constantin Zotta, director general al Clubului Rapid


ETERNITATE
"As vrea sa stie ca moartea nu ne poate desparti"
Adrian Paunescu, poet


a€¢ Invocatie (Phoenix) a€¢ Fara cuvinte (Celelalte Cuvinte) a€¢ Puterea obisnuintei (Pasarea Colibri)- format mp3a€¢ Serile Capsa - Despre idolii romanilor audio Arhiva JN: a€¢ Motua€™ lasat fara buletin a€¢ Din poezia muzicii tinere Folk You - august 2005 (radio3net.ro) Un pic de Romania - spectacol sustinut de Florian Pittis si Ducu Bertzi la Casa Romana - California (radio3net.ro) 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.