Noul sef al statului francez, Nicolas Sarkozy, aflat in vacanta in SUA, a devenit protagonistul unui incident similar cu cel provocat de omologul sau roman, Traian Basescu, in contextul referendumului pentru reconfirmarea in functie, din 19 mai.
Conform declaratiilor lui Vincent deWitt, fotograf la agentia Sipa, care, impreuna cu fotoreporterul Jim Cole, de la Associated Press, se deplasa, pe lac, spre vila unde locuieste presedintele Frantei, pe pontonul din apropierea imobilului se aflau Nikolas Sarkozy, o femeie bruneta, cu parul lung, si copii, "care au urcat la bordul unei ambarcatiuni". "Dupa aceea, l-am vazut pe Sarkozy aratand cu degetul spre noi. Se vedea de la distanta ca era furios. I-a cerut capitanului sa se indrepte spre noi, iar cand s-a apropiat a urcat la bordul navei noastre. A inceput sa ne adreseze injurii in franceza, cu vehementa. Era foarte furios. La un moment dat, s-a apropiat de mine si mi-a luat aparatul foto pe care l-a tinut ceva timp" - a relatat deWitt. Conform aceluiasi jurnalist, femeia de la bordul navei a explicat, calm, in limba engleza, ca presedintele nu dorea sa fie fotografiat.
Liderul francez a incercat, in urma cu doua zile, sa respinga polemicile generate atat de vacanta sa de lux, cat si de contractul de armament incheiat cu Libia. Sarkozy nu a confirmat vreo intalnire cu presedintele George W. Bush la resedinta acestuia din Kennebunkport, localitate situata la 80 de kilometri de statiunea Wolfeboro (statul New Hampshire). "Casa Alba si Palatul Elysée vor anunta intalnirea la momentul oportun", a declarat el.
Ileana CORNEA