Toate vehiculele care nu au tractiune animala vor trebui sa aiba asigurare, chiar daca nu circula pe drumurile publice.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) intentioneaza sa introduca obligativitatea incheierii de polite de raspundere civila auto pentru scutere, cel mai probabil incepind cu 1 octombrie. Deocamdata, impunerea incheierii de polite RCA pentru scutere se afla in faza de proiect, purtindu-se discutii cu societatile de asigurari. „Toate vehiculele, care nu au tractiune animala, potrivit noului Cod rutier, trebuie sa incheie o polita de raspundere civila. Iar aici nu intra numai scuterele, ci si mopedele, macaralele, buldozerele, tractoarele, masini care nu circulau pe drumurile publice", ne anunta Albin Biro, membru in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). „Practic, CSA vrea ca toate vehiculele sa aiba RCA, indiferent daca circula sau nu pe dumurile publice. Daca un autovehicul este inmatriculat, el ar trebui sa aiba RCA. In caz contrar, trebuie radiat. Pina acum, masinile care nu circulau pe drumurile publice nu aveau nevoie de RCA", ne lamureste Albin Biro. Aceste demersuri sint considerate necesare, intrucit numarul accidentelor a crescut semnificativ in ultima perioada.

Data cea mai probabila de la care se va introduce RCA este 1 octombrie 2007. Mentionam ca toti posesorii de scutere vor fi obligati sa incheie asigurare de raspundere civila auto, chiar daca pentru a conduce anumite categorii de scutere nu este necesar permisul de motocicleta. Persoanele care vor circula fara asigurare RCA pe drumurile publice, incepind cu 1 octombrie a.c., sint pasibile de amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei.

Reprezentantii autoritatii de reglementare a sistemului de asigurari spun ca Uniunea Europeana solicitase inceperea incheierii de polite RCA pentru scutere inca de la 1 ianuarie, insa acest aspect nu a reprezentat o prioritate pentru CSA. „Asigurarea de raspundere civila la motoscutere va intra la categoria motocicletelor. Si asta pentru ca pretul unei asigurari se fixeaza in functie de rata daunelor din trecut. Iar cum in Romania scuterele au aparut de citiva ani, sigur pentru o perioada de doi-trei ani RCA va fi aproximativ egala cu cea a motocicletelor", ne anunta Marius Onofrei, director comunicare la Allianz-Tiriac. In prezent, la Allianz-Tiriac, RCA la motociclete fara atas este de 266,4 lei/an, iar daca are si atas, atunci posesorul plateste mai mult cu 27,6 lei. In cazul scuterelor, RCA va fi apropiata de cea a motocicletelor fara atas, deci pretul se va situa intre 250 si 280 lei/an, in functie de compania de asigurari.

Vinzarile de motociclete si scutere au crescut in primele sase luni cu 84% fata de perioada similara a anului trecut, la 1.712 unitati, cererea de scutere inregistrind, in intervalul analizat, un salt de 186,8%, la 1.067 unitati.