Procedurile de listare la bursa a minimum 10% din titlurile companiilor inca necotate din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea trebuie sa inceapa pina la 30 septembrie, potrivit legii.

Actiunile Fondului Proprietatea a
Procedurile de listare la bursa a minimum 10% din titlurile companiilor inca necotate din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea trebuie sa inceapa pina la 30 septembrie, potrivit legii.

Actiunile Fondului Proprietatea ar putea ajunge la Bursa de Valori Bucuresti in mai-iunie 2008 daca se respecta toate termenele prevazute in lege, a anuntat Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea. "Imi asum acest termen pentru ca tine cont de toate termenele legale. Mai e nevoie de evaluarea companiilor, de alegerea administratorului fondului. Dupa alegerea administratorului, listarea se va face in termen de maximum doua luni", a declarat Paunescu, la Realitatea TV.

Pina in prezent, 2.465 de persoane au devenit actionari ai fondului, valoarea actiunilor reprezentind peste 3,4% din capitalul social al Fondului Proprietatea. Curios, dar cei care au primit deja actiuni la Fondul Proprietatea nu se pot considera cistigatori, ci mai degraba perdanti. Si asta din cauza ca valoarea titlurilor obtinute la Fondul Proprietatea a tinut cont de valoarea proprietatii de la data la care s-a facut evaluarea, nu de cea de acum.

Cum preturile imobilelor au crescut, pierderea e clara. Spre exemplu, daca acum un an o proprietate era evaluata la 500.000 de lei, o persoana primea, sub forma de titluri la Fondul Proprietatea, in jur de 500.000 de actiuni (o actiune valoreaza un leu). Daca, in schimb, evaluarea s-ar fi facut in prezent, tinind cont de cresterea medie de 20-50% inregistrata pe piata imobiliara, suma primita sub forma de actiuni la Fondul Proprietatea pentru acelasi imobil ar fi de aproximativ 600.000-1.000.000 de actiuni.

Pentru ca Fondul Proprietatea nu este listat, avantajati sint cei la care evaluarea se face acum asupra bunului revendicat si neretrocedat din diverse cauze, nu cei care au primit deja titluri. Din acest motiv, pentru proprietati similare, despagubirile sint diferite doar pentru ca exista un decalaj de timp.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.