Vinzarea catre Ford se va face prin lege speciala.

Trecerea societatii Automobile Craiova in proprietate privata se va face prin lege speciala, potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). ĄCa urmare a mandatului primit de la Executiv, comisia de privatizare, avocatii AVAS in negocierea contractului, firma Tuca, Zbircea si Asociatii, precum si avocatii companiei Ford, firma Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, s-au intilnit vineri, 3 august, pentru a discuta principalele elemente ale tranzactiei ce vor fi cuprinse in actul normativ", se mentioneaza in comunicat. Urmatoarea sedinta de negociere are loc azi, la sediul AVAS, cind vor fi continuate discutiile cu privire la continutul actului normativ.

Privatizarea prin lege speciala este o procedura prin care autoritatile romane au vindut mai multe companii mari: Petrom, Sidex, BCR, Electrica Muntenia Sud. Practic, privatizarea va fi aprobata de Parlament, iar contractul de vinzare a companiei devine public. In plus, cumparatorul are o mai mare siguranta asupra viitorului tranzactiei, dupa schimbarea puterii politice.

Comisia de privatizare a Automobile Craiova a mai solicitat grupului american Ford, singurul ofertant pentru societatea de la Craiova, sa-si imbunatateasca oferta financiara. Anuntul a fost facut nu pentru ca americanii ar fi venit cu prea putini bani (potrivit AVAS, oferta financiara nici nu a fost deschisa), ci pentru ca asa cere legislatia romaneasca in domeniul privatizarii.

Ford a depus, luna trecuta, oferta tehnica pentru privatizarea uzinei de la Craiova, care a fost acceptata de statul roman. Compania americana a anuntat cheltuieli de peste un miliard de euro la Craiova, pina in anul 2012, si o productie anuala, dupa acea data, de peste 300.000 de masini pe an si tot atitea motoare.

Chrysler urmeaza exemplul Ford si va fi condusa de un outsider, pe www.cotidianul.ro/select