CE BEM, CE MANCAM  
Produsul se adreseaza in special copiilor. Din cauza continutului ridicat de zaharuri si a aditivilor periculosi, specialistul ne spune ca micutii trebuie sa evite aceste bomboane.

Fruitella sunt "bombo
CE BEM, CE MANCAM  
Produsul se adreseaza in special copiilor. Din cauza continutului ridicat de zaharuri si a aditivilor periculosi, specialistul ne spune ca micutii trebuie sa evite aceste bomboane.

Fruitella sunt "bomboane gumate cu suc de fructe, cu aroma de cola-lamaie, capsuni, portocale". Asa explica producatorul pe eticheta. Continua cu lista de ingrediente:  "sirop de glucoza, zahar, gelatina, suc de fructe: capsuni, portocale, lamaie, mere (4%), acidifiant: acid citric (E 330), arome identic naturale, coloranti: ponceau 4 R (E 124a), sunset yellow FCF (E 110), caramel E 150b, agent de glazurare: ulei vegetal, ceara de albine". Valorile nutritionale nu sunt mentionate, desi ultima reglementare in domeniu data de Uniunea Europeana - Regulamentul 1924/decembrie 2006 - cere acest lucru.  


ANALIZA. Gheorghe Mencinicopschi spune despre acest produs ca este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, fiind practic format din zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (glucoza, zaharoza), proteina animala colagenica cu valoare biologica foarte scazuta (gelatina) si o serie de aditivi alimentari: acidifianti, arome artificiale, coloranti azoici de sinteza. Zaharuri cu index glicemic ridicat forteaza pancreasul sa produca mari cantitati de insulina, provocand variatii periculoase ale valorilor glicemiei exprimate prin stari hiperglicemice, urmate de stari hipoglicemice. Colorantii artificiali fac parte din clasa compusilor chimici azoici cu potential cancerigen si alergen. E110, sunset yellow, poate provoca crize de astm si nu este recomandat persoanelor cu intoleranta la aspirina si celor sensibile la salicitati. De asemenea, in combinatie cu benzoatii, specialistii il considera vinovat pentru sindromul de hiperactivitate la copii. Colorantul sintetic azoic rosu ponceau (E124A) poate fi folosit in mai multe produse. Si el este implicat in hiperactivitatea la copii.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu status proinflamator sistemic (poliartrite reumatoide, cancere, maladii neurodegenerative), astmaticilor, alergicilor, suferinzilor de boli dermatologice, ne spune specialistul. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.