Rafinaria Vega, membra a grupului Rompetrol, a inceput de ieri productia unui bitum rutier cu calitati imbunatatite ce permite cresterea capacitatilor de rezistenta si a duratei de viata a drumurilor.

Noul produs, denumit Eurobitum, este creat din bitumul rutier obisnuit modificat prin adaos de polimeri si este unul care nu s-a mai realizat pina in prezent pe piata din Romania, desi este folosit pe scara larga in Europa, a precizat Cosmin Cocean, vicepresedintele Rafinare si Petrochimie Rompetrol.

In ceea ce priveste caracteristicile tehnice, toate sint superioare bitumului obisnuit folosit pina in prezent pe toate drumurile tarii, potrivit lui Dumitru Manoiu, vicepresedinte Cercetare-Dezvoltare. „Asfaltul realizat cu acest tip de produs are o durata de viata cu 50% mai mare, costurile de intretinere sint reduse la jumatate, rezistenta la deformatii permanente este mai buna cu 85% si, in plus, poate reduce zgomotul in trafic cu pina la 20%", a aratat Manoiu.

Pretul unei tone de Eurobitum este de 500 de dolari, mai mult cu circa 25% fata de bitumul obisnuit, ceea ce conduce la costuri mai mari cu 2,5% pentru un kilometru de drum. Potrivit lui Cocean, aceste costuri suplimentare pot fi amortizate insa rapid de drumari prin diminuarea semnificativa a lucrarilor cu intretinerea si mentenanta drumurilor.

In acelasi timp, costurile de productie sint mai mici la intern cu 15% fata de tarile UE, ceea ce ar recomanda produsul Vega drept o solutie de luat in seama pentru toate autoritatile locale, sustin reprezentantii Rompetrol.

Capacitatea de productie anuala a Vega este de 60.000 de tone de bitum, normal si modificat. In cazul in care va exista cerere substantiala pentru Eurobitum, rafinaria este pregatita sa produca numai acest tip de bitum acoperind intreaga cerere interna. Pina in prezent exista un singur drum in Romania, in judetul Constanta, care are suprafata de rulare realizata din bitum modificat din import si acesta nu a mai fost reparat de zece ani, a mai spus Cocean.

Investitia in instalatia de la rafinaria ploiesteana a fost de sapte milioane de dolari si se va amortiza in maximum doi ani. Strategia de viitor a Vega este concentrata pe produse de nisa cu valoare adaugata mare. In acest an, cifra de afaceri a rafinariei va fi de 183 de milioane de dolari, cu 50% mai mult decit anul trecut.