Firmele indiene exportatoare ale aditivului alimentar E 412 (rasina de guar) au cerut ajutor financiar guvernului pentru a-si testa produsele dupa ce Comisia Europeana (CE) a avertizat statele Uniunii Europene in legatura cu pericolul contaminarii cu dioxina si pentaclorofenol a unor cantitati din acest aditiv exportat din India.

Acolo exista un singur laborator care testeaza prezenta substantelor toxice din rasina de guar. Normele indiene pentru export nu obliga la testarea pentru dioxina. La 1 august, Comisia Europeana a cerut statelor UE sa analizeze esantioane de rasina de guar de la furnizorii din India pentru a identifica prezenta substantelor toxice, dupa ce in anumite cutii exportate de compania India Glycols catre Europa au fost depistate niveluri foarte ridicate ale toxinelor. CE a cerut autoritatilor indiene mai multe informatii.


MASURI. La 30 iulie, societatea elvetiana Unipektin, producator de aditivi alimentari, a retras de pe piata mai multe tone din aditiv dupa ce a descoperit contaminarea lor cu dioxina, o substanta cancerigena, sursa contaminarii fiind compania India Glycols. Aditivul contaminat a fost exportat in Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Finlanda, Austria, Ungaria, Cehia, Polonia, Japonia si Turcia. In Ungaria autoritatile au avertizat populatia sa evite produsele ce contin aditivul. Acesta este folosit ca emulsificator si stabilizator in compozitia inghetatei,  produselor lactate, de panificatie, de carne si sosurilor.