Cele mai multe petitii adresate Avocatului Poporului anul trecut vizeaza nivelul de trai decent - pensiile, protectia sociala, protectia copiilor, a persoanelor cu handicap -, in total 1.272 de astfel de plangeri, a declarat ieri, avocatul poporului,
Cele mai multe petitii adresate Avocatului Poporului anul trecut vizeaza nivelul de trai decent - pensiile, protectia sociala, protectia copiilor, a persoanelor cu handicap -, in total 1.272 de astfel de plangeri, a declarat ieri, avocatul poporului, Ioan Muraru. "Numarul mare de petitii referitoare la acest domeniu este explicat prin faptul ca, din pacate, protectia sociala, ajutoarele de somaj, cele pentru familiile cu multi copii nu functioneaza prea bine", a sustinut Muraru, conform Rompres. Urmatoarele locuri ca numar de petitii sunt ocupate de plangerile referitoare la dreptul cetatenilor la informatie - 1.226 si de cele privind dreptul la proprietate privata - 1.100. De asemenea, foarte multe sesizari au vizat incalcarea dreptului de petitionare a cetatenilor - 998, dreptul persoanelor vatamate de o autoritate publica - 630, respectiv accesul liber la justitie - 195. Muraru a mentionat ca din cele 6.407 petitii adresate institutiei in 2006, 31% se refera la proprietate, munca, protectie sociala, impozite si taxe; 21,7% vizeaza drepturile copilului, familia, tinerii, pensionarii, persoanele cu handicap; 14,2% se refera la armata, Justitie, politie si penitenciare, iar 8,6 la domeniul drepturilor omului, egalitatii de sanse intre barbati si femei, cultelor religioase si minoritatilor nationale.
In 2006, reprezentantii Avocatului Poporului au acordat 11.961 de audiente, cu 40,2% mai multe fata de anul precedent. Totodata, la institutia ombudsman-ului s-au primit 4729 de apeluri telefonice din partea cetatenilor. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.