"Valkyrie", ultima productie in care joaca starul, se poate transforma intr-o misiune imposibila din cauza protestantilor germani.

Tom Cruise este „Un Goebbels al scientologiei". Asa il numeste Biserica Protestanta din Germania, citata de „The Independent", comparindu-l pe starul de la Hollywood cu ministrul care se ocupa in timpul regimului nazist de propaganda. Critica dura este doar una din seria de atacuri pe care reprezentantii crestini le fac la adresa lui.

Motivul: ultimul sau film, „Valkyrie", in care actorul joaca rolul eroului german, Claus von Stauffenberg, cel care a fost pe punctul de a darima regimul nazist. Clericii sustin ca vedeta se foloseste de celebritatea sa pentru a populariza Biserica Scientologica, in care este membru. „Spre deosebire de propaganda din timpul regimului nazist, Tom Cruise are avantajul ca este faimos si isi foloseste cu indeminare popularitatea hollywoodiana in intreprinderile sale ca ambasador al scientologilor", declara Antje Blumenthal, un membru conservator al parlamentului si un critic acid al sectei, citat de „The Independent".

Reactia vine si din partea ministrului german al apararii, H. Kammerbauer. El a interzis producatorilor sa filmeze pe siturile militare din Berlin, locurile originale ale miscarii antinaziste din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Acesta a catalogat secta drept „o masinarie de facut bani care nu are legatura cu principiile crestine", precizeaza Reuters. In Germania, cultul din care face parte Tom Cruise nu este ilegal, dar guvernul nu il considera o religie, iar membrii sai nu sint protejati de legile pentru libertatea religiei.

In schimb, filmul este sustinut de regizorii de film germani si de consiliul de film din Germania. „Sint sigura ca «Valkyrie» va aminti oamenilor de efortul disidentilor din regimul nazist. Ce crede actorul nu este relevant pentru industria cinematografica, iar reactiile astea nu fac decit sa aduca prejudicii de imagine Germaniei. Exista si alte metode prin care poti sa combati propaganda", declara pentru Reuters Paula Wagner, director executiv al Uniunii Artistilor din Showbiz care se alatura sustinatorilor productiei.

Filmul care va aparea in 2008 urmareste povestea colonelului german Claus von Stauffenberg care se intoarce in tara. Nemultumit de abuzurile nazistilor, el se alatura Rezistentei si accepta sa conduca Operatiunea Valkyrie, al carei scop este asasinarea lui Adolf Hitler si inlocuirea acestuia cu un guvern mai liberal. Colonelul isi ia sarcina de a introduce el insusi in biroul lui Hitler valiza in care fusese asezata bomba cu ceas. Cruise nu intentiona sa joace in acest film, insa a fost ales de regizorul american Bryan Singer. Din distributia productiei „Valkyrie" face parte si nepotul lui Claus von Stauffenberg. Motivul pentru care Von Schulthess a participat la castingul pentru acest rol secundar a fost „bucuria" la aflarea stirii ca un cineast american va face un film despre celebrul sau bunic. „Rolul meu este unul mic. In plus, eu nu am intilnit nici un scientolog pe platouri, iar ceea ce face Tom Cruise in viata privata nu ma priveste", a declarat Philipp von Schulthess pentru ziarul „Welt am Sonntag".

Scientologia este una dintre sectele la moda din cetatea filmului. Alaturi de Tom Cruise, stau actori precum John Travolta si Penelope Cruz. Pina acum insa, el este cel care a infruntat cele mai acide critici din cauza ei.