Cand moare cineva despre care stiai sigur ca e nemuritor, prima senzatie ramane pentru multa vreme stupoarea si atat. Poate urmata, la ceva vreme, de furie neputincioasa. Pe urma te gandesti inevitabil la un sigur lucru, la lucrul acela care a defini
Cand moare cineva despre care stiai sigur ca e nemuritor, prima senzatie ramane pentru multa vreme stupoarea si atat. Poate urmata, la ceva vreme, de furie neputincioasa. Pe urma te gandesti inevitabil la un sigur lucru, la lucrul acela care a definit integral omul respectiv, dincolo de multele fatete ale vietii si activitatii lui.

Pentru mine, Motu Pittis o sa ramana definitiv omul lucrului bine facut si dus pana la capat.

A cantat, a dansat, a jucat teatru si film, a citit, a conceput mass-media pe de-a-ntregul sau a dirijat numai unele emisiuni, a scris, a prezentat spectacole, a generat spectacole, a generat generatii. Fiecare din aceste dedicari merita o abordare aparte. Dar ceea ce le uneste e dedicarea insasi. Omul asta incepea sa faca numai lucruri in care credea si numai daca era sigur ca or sa iasa asa cum trebuie. Si de iesit ieseau, pentru ca nu le lasa nici o clipa sa fie bantuite de delasare, de plictiseala, de abandon in fata vreunei forte mai mari decat el.

L-am cunoscut demult, pe vremea cand mi-a fost dat sa organizez alaturi de el "Primavara Baladelor". De fiecare data cand l-am intalnit de-a lungul anilor, indiferent de epoca si de context, am capatat energie pentru zile intregi, ca si cum as fi avut de-a face cu un medicament miraculos.


Spectacolele lui de teatru si-au intins viata pe stagiuni si stagiuni, parintii le-au recomandat uneori copiilor pentru ca le vazusera, la randul lor, la aceeasi varsta. Pasarea Colibri a lasat un numar incredibil de hituri care sfideaza legile marketingului, pentru ca atrag toate generatiile deopotriva. Iar Radio3Net e cel mai amibitios, mai reusit si mai migalos proiect vazut de mine in spatiul virtual romanesc, si nu numai.

Dupa vestea neverosimila a stingerii sale, o singura tristete similara ma incearca acum, recitind cele scrise mai sus. Motu a fost o exceptie in peisajul romanesc. Nu ma refer acum numai la arta sau comunicare, ma refer la peisajul general.

Raman putini cei care nu se multumesc cu putin atunci cand vine vorba despre calitate. Sau despre implinire. Inclusiv despre implinirea unui vis. Ne bantuie cel mai des compromisul, abandonul bine argumentat, retragerea pe pozitii dinainte stabilite, lucrul facut pe jumatate, daca jumatatea nefacuta are parte de un tap ispasitor, altul decat noi.


Pittis a fost si a ramas pana in ultima clipa exemplar si ca discretie fata de fiinta lui fabuloasa. N-am citit niciodata mondenitati si frivolitati despre el. N-a polemizat ca sa iasa in fata. A fost mereu un rebel, dar nu s-a revoltat niciodata caraghios, la comanda.

Sunt recunoscator destinului ca l-am putut cunoaste. Si ma opresc din convingerea ca un gand scris depre el nu trebuie sa fie prea lung, altfel as trada tot ce am pomenit mai sus.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.