Londra si Tel Avivul se confrunta diplomatic si legal din cauza uciderii unui regizor britanic de catre soldati israelieni.

Regizorul James Miller, cistigator al mai multor premii in cinematografie, a fost impuscat in urma cu peste p
Londra si Tel Avivul se confrunta diplomatic si legal din cauza uciderii unui regizor britanic de catre soldati israelieni.

Regizorul James Miller, cistigator al mai multor premii in cinematografie, a fost impuscat in urma cu peste patru ani de catre soldati israelieni pe cind facea un documentar in Fisia Gaza. Fostul procuror general britanic, lordul Goldsmith, i-a cerut atunci omologului sau israelian sa inceapa o ancheta in acest caz.

Goldsmith chiar a transmis un ultimatum, prin care cerea ca in sase saptamini sa fie anchetat ofiterul suspectat ca l-a impuscat pe James Miller. Procurorul general israelian nu a dat curs cererii scrise.

Cazul regizorului nu este primul care aduce tensiune in relatiile britanico-israeliene. In 2003, un student britanic, Tom Hurndall, a fost ucis de un lunetist israelian in timp ce incerca sa salveze copii palestinieni prinsi sub tirul armatei israeliene. Intr-un final, Israelul a cedat la presiunile Londrei si l-a trimis in fata Curtii Martiale pe lunetist, care a fost condamnat la opt ani de inchisoare.

Un alt caz este cel al activistei pentru pace Rachel Corrie, de 23 de ani, care a fost strivita de un buldozer al armatei iraeliene, desi purta o vesta fluorescenta specifica lucratorilor umanitari.

Londra este iritata ca armata israeliena lanseaza declaratii, precum cea a unui oficial militar care a spus ca un cameraman care patrunde intr-o zona de lupta, mai ales noaptea, se pune in pericol cu buna stiinta, iar armata nu e de vina. Ministerul israelian al justitiei a anuntat recent ca cererea Marii Britanii a fost analizata, iar la Londra a fost transmisa decizia procurorilor israelieni de a inchide cazul James Miller.

"Acum ca autoritatile britanice au decis sa deschida din nou discutia pe aceasta tema, evident ca vom lua chestiunea in considerare, iar un raspuns va fi transmis la Londra cit de curind in functie de programul autoritatilor israeliene", a declarat purtatorul de cuvint al ministerului justitiei.

Uciderea regizorului James Miller a fost inregistrata video, iar imaginile au fost incluse in filmul "Moarte in Gaza", prezentat de canalul HBO in 2004. Filmul a cistigat trei Premii Emmy. James Miller voia sa faca in Gaza un film documentar despre copiii afectati de conflict din ambele tabere, israelieni si palestinieni. El si-a pierdut viata in chiar ultima zi de lucru in Fisia Gaza, de unde urma sa plece in Israel pentru restul filmarilor.

In aprilie anul trecut, raportul autopsiei lui Miller a avut o concluzie clara: crima cu premeditare. Dovezile au fost transmise in Israel, dar armata israeliana a inchis cazul din lipsa de dovezi "dincolo de orice indoiala".

Legistul care a efectuat autopsia a transmis la biroul procurorului general o cerere bazata pe dovezi pentru deschiderea unui proces, pe teritoriul Marii Britanii, pentru judecarea ofiterului israelian suspectat ca a ordonat uciderea lui James Miller. Dar acest lucru este posibil doar daca Israelul este de acord sa-l extradeze pe ofiter, lucru putin probabil.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.