Actrita americana Mia Farrow si-a oferit libertatea in schimbul eliberarii unei importante personalitati din Darfur, tinut prizonier de 13 luni, intr-o scrisoare adresata presedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, transmite Reuters. Suleiman Jamous
Actrita americana Mia Farrow si-a oferit libertatea in schimbul eliberarii unei importante personalitati din Darfur, tinut prizonier de 13 luni, intr-o scrisoare adresata presedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, transmite Reuters. Suleiman Jamous, coordonator in cadrul Armatei pentru eliberarea Sudanului (SLA), este retinut intr-un spital al ONU din Kordofan, in apropiere de Darfur, de cand Natiunile Unite l-au mutat ilegal in acest loc, anul trecut. Jamous are nevoie de o biopsie stomacala, procedura medicala care nu poate fi efectuata in acest spital. Administratia de la Khartum a declarat ca daca Jamous va parasi acest spital va fi arestat, dar ca este dispusa sa negocieze asupra conditiilor sale de eliberare. "Imi ofer libertatea in schimbul eliberarii lui Jamous, pentru ca acesta este important pentru civilii din Darfur si pentru ca sunt convinsa ca acesta isi va concentra energia asupra instaurarii pacii si dreptatii la care spera si este indreptatit poporul sudanez", continua actrita. Farrow, care a fost casatorita cu cantaretul Frank Sinatra si cu regizorul Woody Allen, este ambasador al bunavointei din partea UNICEF si a vizitat regiunea Darfur de doua ori. Actrita are 15 copii, dintre care 11 sunt adoptati. Conflictul care dureaza de peste patru ani in regiunea Darfur, din vestul Sudanului, a provocat moartea a aproximativ 200.000 de persoane, potrivit ONU, cifra contestata de Sudan care vorbeste de doar 9.000 de morti. Peste doua milioane de sudanezi se afla in prezent in taberele de refugiati situate in afara granitelor Sudanului.
Natiunile Unite incearca sa gaseasca o metoda pentru aplanarea conflictului impreuna cu factiunile care exista in zona si au cerut eliberarea lui Jamous care este considerat important pentru procesul de instaurare a pacii. Armata pentru eliberarea Sudanului a declarat ca nu va participa la negocieri daca Jamous nu este eliberat si lasat sa participe la discutii. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.