Cineastii isi exprima protestul fata de unele prevederi din noul proiect de modificare a Ordonantei privind cinematografia. Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului si ministrului Culturii, producatori si exploatanti de cinematografe imputa "li
Cineastii isi exprima protestul fata de unele prevederi din noul proiect de modificare a Ordonantei privind cinematografia. Intr-o scrisoare deschisa adresata premierului si ministrului Culturii, producatori si exploatanti de cinematografe imputa "lipsa de transparenta" a MCC in elaborarea actului.


"Protestam fata de cateva prevederi care, daca sunt aprobate, vor aduce grave prejudicii cinematografiei", se arata in scrisoarea semnata de regizorul Ioan Carmazan, vicepresedintele Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania, Adrian Popovici, vicepresedintele Asociatiei Romane de Film si Teatru, si Ion Ionescu, presedintele Asociatiei Exploatantilor din Romania. Acestia contesta trecerea numirii comisiilor de selectie si de contestatie la concursul de proiecte cinematografice din responsabilitatea ministrului Culturii si Cultelor in cea a directorului general al Centrului National al Cinematografiei (CNC): "Pe langa atributiile date prin lege, de organizare a concursului, secretizare a dosarelor si finantare a proiectelor, CNC va primi si atributia de a numi comisiile, ceea ce este de natura sa genereze confuzie si conflicte de interese. Cineastii considera ca transformarea RADEF Romaniafilm in societate comerciala si privatizarea de catre AVAS a salilor de cinema "risca sa transforme privatizarea cinematografelor intr-o mare afacere imobiliara, in detrimentul difuzarii filmelor romanesti realizate cu finantare din Fondul cinematografic".


CERINTE. "Stim ca, profitand de felul in care domnul ministru Adrian Iorgulescu a deschis cutia Pandorei, Societatea Romana de Televiziune (SRTV) a solicitat diminuarea substantiala a contributiei acesteia la Fondul cinematografic, contributie prevazuta de lege. Aprobarea acestei solicitari va genera tendinta ca si ceilalti contribuabili la constituirea Fondului cinematografic sa solicite, pe buna dreptate, sa nu mai contribuie nici ei", precizeaza semnatarii scrisorii deschise. Ei ii cer ministrului Adrian Iorgulescu si premierului Tariceanu sa respinga solicitarea SRTV, sa nu transforme RADEF in societate comerciala, sa nu treaca atributul numirii comisiilor de selectie a proiectelor cinematografice de la ministrul Culturii la CNC si "sa treaca la aplicarea, in totalitate, a Legii cinematografiei, respectiv la acordarea facilitatilor fiscale pentru cei care investesc in cinematografie". CONFUZIE
"Se induce o stare de confuzie inutila. Aspectul «SRTV» nu are nici o legatura cu Legea cinematografiei. E vorba de o structura economica care trebuie privatizata potrivit programului de guvernare"
Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii
DEZBATERI
"Daca acesti protestatari se preocupa de finantarea cinematografiei, au in mine un partener. Nu este vorba despre lipsa de transparenta. Cand s-a discutat Ordonanta 39 privind cinematografia s-au facut numeroase dezbateri publice"
Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii
 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.