Opt fete au imbracat costumul de salvamar si, alaturi de colegii lor, isi risca viata salvindu-i pe cei care trec dincolo de geamandura.

Pe plaja sint strigate „Pamela", insa, in apa, cind sint in pericol, barbatii se agata de ele ca de ultima speranta. Inoata la fel de bine ca Omul din Atlantis si minuiesc pagaia si padela la fel de bine ca Ivan Patzaichin. Doar trei sint din Constanta, celelalte venind de la Ploiesti, Braila si Turnu Severin. Au cistigat medalii importante la competitii nationale.

Inainte de a fi trimise pe plaja, fetele au urmat cursuri de specialitate cu instructori din Germania timp de doua saptamini. La sfirsitul cursurilor, Luiza Marghescu, Oana Arghir, Andreea Arjoca, Elena Dobrogeanu, Diana Alexandra Dumitrescu, Luminita Tapoca, Andreea Taube si Irina Ichimb au obtinut diplome de salvamari internationali. Au dat probe de inot, de salvare, de acordare a primului ajutor, precum si probe teoretice. Programul lor incepe o data cu rasaritul soarelui si se incheie la ora 20.00. Veterana grupului este Andreea Arjoca, in virsta de 23 de ani, iar mezina este Irina Ichimb, de 17 ani.

Luiza Marghescu a invatat de la o virsta frageda ca pe plaja nu e ca-n filme: anul trecut a incercat sa readuca la viata un barbat de 40 de ani, inghitit de valuri la baza Cazino. A fost prea tirziu insa. Nimic nu i-a putut reda suflul. La cei 18 ani ai sai, Elena Dobrogeanu sta pe plaja cit e ziua de mare. Practica inotul de la 10 ani. A reusit sa stringa mai multe medalii. Cel mai important premiu a fost un loc I la Categoria fluture in 2006.

Diana Alexandra Dumitrescu din Ploiesti face kaiac-canoe de patru ani. A participat la campionatele nationale, obtinind titlul de vicecampioana la „simplu" in 2004, 2005 si 2006. In aceasta vara, pe plaja, salveaza vieti. „Saptamina trecuta", ne povesteste ea, „o femeie a fost luata de vint si salteaua a trecut de geamandura. Salteaua s-a rasturnat". Femeia nu stia sa inoate, insa salvamarul a tras-o la mal, salvindu-i viata. Luminita Tapoca, de 18 ani, din Braila, si-a adjudecat locul III la nationalele de inot in 2004 si 2005. In prezent, ea se ocupa, impreuna cu un coleg, de sectorul de plaja Mamaia II.

In lipsa corturilor de prim ajutor de pe plaja, doua dintre fete acorda si asistenta medicala: panseaza rani, resusciteaza turisti. Trambulina cauzeaza cele mai multe victime printre copii, iar la adulti - „banana". „Acum citeva zile am asteptat ambulanta o ora si un sfert. Era vorba de o fractura de picior. Din cauza aglomeratiei, masina salvarii nu a putut patrunde nici macar pe faleza", ne marturisesc fetele.

De la glume inofensive pe care barbatii le arunca in treacat, de genul „Ma duc sa ma inec, sa vii sa ma salvezi", pina la refuzul turistilor de a raspunde la atentionarile salvamarilor nu este cale lunga. Fetele spun ca putini turisti aventurieri in mare raspund la primul fluier: „Spun ca nu l-au auzit", povestesc fetele. Iar in momentul in care pleaca in larg dupa turisti pentru a-i aduce la mal, acestia spun ca vor sa fie trasi cu pluta: „Pai cum ati venit pina aici?", ii intreaba salvamarii.

Inconstientii platesc in alte tari Nimic nu pare sa-i sperie pe unii turisti, nici macar furtuna. De multe ori, salvamarii si-au pus viata in pericol pentru a-i aduce la tarm pe turistii care s-au avintat in valurile marii pe timp de furtuna. In alte tari, acest fapt ii costa pe inconstienti. In Germania, spre exemplu, ne povestesc salvamarii, daca unul dintre ei se duce in apa dupa un turist care nu tine cont de avertizari, acesta este obligat sa-i plateasca salvatorului o asigurare.