Premierul Gordon Brown sustine ca guvernul face tot posibilul pentru a opri raspindirea in intreaga tara a febrei aftoase, 120 de vite fiind deja ucise.

Anuntul primului-ministru britanic a fost facut la doua zile dupa descoperirea bolii la ferma din Surrey si la o zi dupa ce s-a dezvaluit ca tulpina virusului a fost produsa la un laborator din apropiere si era folosita pentru fabricarea unui vaccin. „Acum, ca am identificat o posibila sursa, trebuie sa ne concentram asupra mecanismului de transmitere a bolii", a opinat Brown.

Taierea celor 38 de vite infectate de la ferma respectiva, plus de la alte doua ferme din apropiere, a avut loc simbata. Inspectorii Ministerului Sanatatii si Sigurantei Alimentatiei vor vizita fabrica de medicamente Merial si laboratorul de cercetare Pirbright pentru a se asigura ca masurile de biosecuritate functioneaza si sint eficiente. Compania Merial si-a suspendat de bunavoie productia de vaccinuri. Directorul firmei Merial a declarat ca se produc vaccinuri de 15 ani, cu respectarea stricta a standardelor de calitate, si ca n-au existat niciodata astfel de probleme, dar a precizat ca accepta ancheta si se va supune rezultatelor acesteia.

Gordon Brown a precizat ca asteapta un raport privind concluziile anchetatorilor dupa primele doua zile. Intrebat daca pot fi exluse sabotajul si terorismul drept cauze ale epidemiei, ministrul mediului Hilary Benn a raspuns: „Pur si simplu nu stim, de aceea urgentam aceste investigatii".

O destinatie turistica importanta, Woburn Abbey din Bedfordshire, care include un parc de caprioare si unul de safari, a fost inchisa ca masura de precautie. In 2001, Marea Britanie s-a confruntat cu o epidemie de febra aftoasa, fiind semnalate 2.000 de cazuri de imbolnaviri si 110.000 de ferme fiind afectate de interdictiile impuse. Au fost omorite atunci intre 6,5 si 10 milioane de animale, iar costurile s-au ridicat la 20,4 miliarde de dolari. Cererea de carne de vita a scazut vertiginos, iar turistii au evitat zonele rurale.