Fiscul si-a prezentat rezultatele controlului la 10% dintre firmele de panificatie.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a verificat 1.484 de firme din industria de panificatie (10% din numarul de companii) si a sanctionat pentru evaziune fiscala 70 de companii, adica mai putin de 5% din numarul total de companii controlate, a anuntat luni institutia. La peste 85% dintre firmele controlate au fost descoperite nereguli, iar acestea au fost sanctionate cu contraventie.

Guvernul a decis ca Fiscul sa inceapa controalele la brutari pentru a decide daca s-ar sustine o reducere de TVA la piine, solutie avansata de ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, care a spus ca, in acest domeniu in care evaziunea este foarte mare, reducerea TVA ar fi o masura care va conduce la evitarea scumpirii piinii. Solicitat sa comenteze datele ANAF, care arata o cota de evazionisti de doar 5%, Remes spune ca n-a avut timp sa analizeze datele. „Am evaziune fiscala mare in acest sector si voi putea sa ma pronunt exact in momentul in care voi avea si eu datele ANAF. Trebuie sa stau de vorba cu ei, sa ma uit pe date", a spus Remes.

Ideea reducerii de TVA este tentanta insa si pentru altii. Ieri, presedintele patronatului Romconserv, Aurelian Tanase, a cerut reducerea TVA pina la 7-9% pentru legume si fructe, motivul fiind seceta.