Liberalul a anuntat ca demisioneaza de la Finante pentru ca nu este de acord cu majorarea pensiilor. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Sebastian Vladescu a anuntat ca isi va da demisia din functie pina la sfirsitul anului. Motivul: divergentele cu ministrul Varujan Vosganian pe tema majorarii pensiilor, majorare pentru care Vladescu, predecesorul lui Vosganian in fruntea Finantelor, spune ca nu sint bani. „Cresterea pensiilor este nesustenabila. Nu stiu care sint sursele de finantare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcana. Voi pleca pentru ca nu mai am ce face aici", a declarat pentru NewsIn Sebastian Vladescu.

In opinia lui Vladescu, majorarea pensiilor va crea un blocaj financiar in bugetul asigurarilor sociale. Fostul sef al Finantelor crede ca si sindicatele vor fi indreptatite sa ceara Guvernului majorari de salarii. In plus, spune Vladescu, in conditiile in care salariul mediu brut „va fi mai mare decit se asteptau, guvernantii vor fi obligati sa majoreze pensiile in raport cu acest indicator, pentru ca asa spune legea". Sebastian Vladescu a precizat ca va renunta la post dupa ce va finaliza privatizarea Automobile Craiova, unde este presedintele Comisiei de privatizare, si dupa ce Comisia Europeana va aproba, in septembrie, ultimele doua Programe Operationale Sectoriale. Intrebat de ce a acceptat, in aprilie, postul de secretar de stat la Finante, dupa inlocuirea sa din functie cu Varujan

Vosganian, Vladescu - care este membru PNL - a explicat ca a facut-o la rugamintea unui prieten. „Eu nu am orgolii. Acelasi prieten, Calin (n.r.- premierul Calin Popescu Tariceanu), m-a rugat sa ramin sa ma ocup de fondurile europene", a spus Vladescu. De altfel, fostul ministru de Finante este considerat un apropiat al premierului Tariceanu, cei doi fiind, la un moment dat, parteneri de afaceri in aceeasi firma.

Contactat de Cotidianul, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, s-a ferit sa comenteze decizia lui Vladescu. In ceea ce priveste acuzatiile acestuia insa, Pacuraru a declarat ca banii necesari majorarii pentru 2008 exista, dar ca in 2009 se va inregistra un deficit de circa trei miliarde de euro. „Bugetul asigurarilor sociale va fi pe excedent in 2008, urmeaza ca din 2009 sa ramina in sarcina Guvernului viitor ce prioritati are: vrea sa dea trei miliarde de euro pentru avioane sau pentru sase milioane de pensionari", a spus Pacuraru. Nici din partea PNL nu au venit prea multe reactii pe acest subiect. Doar vicepresedintele Puiu Hasotti afirma: „Este un gest absolut firesc. Este de aplaudat: nu esti de acord cu seful, pleci!". Acesta a exclus posibilitatea ca Vladescu sa fie sanctionat pentru declaratiile sale. „E simplu membru. Ce sa-i facem? Sa-l dam afara din partid ar fi prea mult. E punctul de vedere al domniei sale", a precizat Hasotti.

Sebastian Vladescu nu este singurul contestatar al majorarii pensiilor pe motiv ca la buget nu exista bani pentru aceasta. Cel mai vehement a fost presedintele Basescu. Imediat dupa aprobarea legii in Parlament, la inceputul lunii iunie, seful statului a amenintat ca nu o va promulga pina nu i se indica sursele de finantare pentru majorare. A cerut-o chiar in scris Guvernului. In cele din urma, seful statului a semnat decretul de promulgare, nu inainte de a critica din nou decizia Executivului si de a sublinia pericolele bugetare pe care aceasta le-ar putea provoca.

Mai multe informatii despre Sebastian Vladescu pe www.cotidianul.ro/select