Cei aproximativ 1,5 milioane de arbori din Capitala vor fi consultati, urmind ca cei batrini si bolnavi sa fie inlocuiti. Primaria Capitalei va incepe saptamina aceasta sa numere copacii din oras, sa le verifice starea de sanatate si sa-i inlocuiasca pe cei bolnavi cu altii noi, a anuntat duminica primarul general Adriean Videanu. ĄDe saptamina viitoare vom incepe implementarea proiectului Cadastru verde, care presupune, printre altele, inventarierea tuturor copacilor din oras si verificarea starii lor de sanatate. Cei bolnavi vor fi inlocuiti. (...) Avem in proiect plantarea a doua sute de mii de arbori, platani si artari canadieni", a afirmat Videanu. Pentru acest proiect, primaria va investi intre cinci si zece milioane de euro.

O statistica a starii de sanatate a copacilor, care exista deja la nivelul municipalitatii, arata ca in Bucuresti sint 1,5 milioane de copaci. Aproape un milion dintre acestia risca insa sa cada la o furtuna mai puternica, arborii atingind sau depasind limita de virsta de 30 de ani. Cei mai periculosi sint plopii, specie care, desi nu predomina in peisajul bucurestean (doar 7%), a provocat cele mai multe pagube in ultimii ani.

ĄPopulatia de pomi este imbatrinita. Are peste 30 de ani. Asta e adevarul! A-i taia este o problema, a-i inlocui este o tripla problema, pentru ca plantarile se fac toamna tirziu si primavara devreme. Plus ca mai trebuie sa treaca niste ani pentru ca arborii sa ajunga si ei la o dimensiune onorabila. Practic ar fi o descoperire a Bucurestiului daca am avea aprobarea si forta de a-i taia pe toti intr-un interval scurt", a declarat directorul executiv al Directiei Mediu din cadrul municipalitatii, Stelian Ifrim.