Aversiunea fata de risc a investitorilor, mai exact, a marilor fonduri de hedging, provaocata de situatia negativa a pietei creditului ipotecar american si de caderea marilor burse, a avut drept efect o scadere a pretului unciei de aur la inceputul s
Aversiunea fata de risc a investitorilor, mai exact, a marilor fonduri de hedging, provaocata de situatia negativa a pietei creditului ipotecar american si de caderea marilor burse, a avut drept efect o scadere a pretului unciei de aur la inceputul saptamanii trecute. Uncia a coborat martea trecuta pe London Bullion Market la 660,50 dolari, pierderile fiind de circa 3,5%, comparativ cu penultima saptamana din iulie, cand a fost atins un maxim al ultimelor luni de aproape 684 dolari. Deprecierea monedei americane, care reprezinta, pe langa aur, al doilea mare „refugiu" pentru hedgeri, a condus, asa cum era si normal, la o crestere a unciei, aceasta urcand la fixingul de vineri seara de la Londra la 670,50 dolari, semn ca am putea asista la o noua testare a pragurilor de 674 si 680 dolari. Pe Comex, divizie a New York Mercantile Exchange, pretul de cotare pentru livrarea in decembrie a urcat vinerea trecuta la 680,50 dolari.Temperarea preturilor s-a datorat si faptului ca trei banci membre ale BCE au vindut zilele trecute aur in valoare de 288 milioane euro. De la inceputul anului pretul unciei de aur a crescut cu 6,7 procente, in timp ce dolarul a atins minimul sau fata de euro. In primul trimestru din 2007, cererea mondiala de aur a fost de 17,4 miliarde de dolari, cu 22% mai mult decat in perioada similara a lui 2006, cantitativ, cererea sporind cu 4%, la 211 tone. Nivelul atins in primele trei luni din 2007, ca valoare, este mai mult decat dublu fata de cel inregistrat in urma cu patru ani. Un factor important al acestei evolutii a fost cererea din China, tara pentru care 2007 este „anul porcului de aur", amintesc specialistii. Potrivit datelor WGC, in primul trimestru din 2007, cererea de aur din China a fost mai mare cu 31% fata de trimestrul intai al anului trecut. In India - cea mai mare piata de aur din lume, cresterea a fost de 50%. Dar, la nivel mondial, cererea nu este acoperita de oferta, astfel ca livrarile au scazut cu 2% in perioada mentionata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.