Seful Garzii de Mediu, liberalul Octavian Popa, a simtit nevoia sa-si faca un bilant de activitate la cateva zile dupa ce presedintele Basescu a rezolvat problema gunoaielor de la iesirea din Capitala, de pe cheiul Dambovitei. Popa a vorbit despre am
Seful Garzii de Mediu, liberalul Octavian Popa, a simtit nevoia sa-si faca un bilant de activitate la cateva zile dupa ce presedintele Basescu a rezolvat problema gunoaielor de la iesirea din Capitala, de pe cheiul Dambovitei. Popa a vorbit despre amenzile aplicate de Garda, despre DN 66A si despre faptul ca va propune infiintarea unor
tribunale de mediu.


Respectivele tribunale ar trebui infiintate, in opinia lui Octavian Popa, ca sa se ocupe cu solutionarea problemelor juridice care apar in desfasurarea activitatii institutiilor de control din acest sector. "Din  cauza necunoasterii legislatiei de mediu de catre unii judecatori, multe din procesele deschise de catre unii agenti economici impotriva GNM sunt castigate de acestia. Consider ca acest tip de probleme ar trebui solutionat de tribunale specializate", a declarat comisarul general. Popa a anuntat ca va cere monitorizarea juristilor Garzii. Acestia vor fi redistribuiti in comisariatele judetene din teritoriu si se vor implica in activitatile de control ale comisarilor Garzii pentru o "cunoastere cat mai exacta a problemelor cu care se confrunta acestia". GNM va colabora cu case de avocatura cu care va incheia contracte pentru a fi reprezentata in instanta in cazul unor procese intentate de anumite institutii. Un  astfel de exemplu este Drumul lui Basescu. Dupa cum se stie, Parchetul General a demarat o ancheta impotriva Garzii dupa sistarea lucrarilor la DN 66A. "Din cauza faptului ca 70% din contestatiile depuse de catre diversi agenti economici sunt castigate de acestia, in defavoarea Garzii, din cauza unor vicii de procedura, avem in vedere inclusiv modificarea procesului-verbal care se incheie in prezent la aplicarea unei amenzi si a carei structura trebuie regandita", a spus Popa.


AMENZI SI AMENZI. Garda Nationala de Mediu a aplicat intre iunie si iulie 2007 amenzi in valoare de aproape 17 milioane de lei pentru poluarea mediului si controlul habitatelor naturale. Cele mai multe amenzi s-au dat pentru poluarile accidentale si neanuntarea acestora, gestionarea necorespunzatoare a deseurilor, neindeplinirea masurilor impuse la controale anterioare, lipsa acordului sau autorizatiei de mediu si nerespectarea prevederilor din acestea. Pentru poluare s-au dat 979 de sanctiuni principale si 20 de sanctiuni complementare, in valoare totala de aproape 13 milioane de lei, pentru 4.167 agenti economici. In ceea ce priveste activitatea de control a habitatelor naturale, biodiversitatii si ariilor naturale, Garda a dat 225 amenzi, de aproape 4 milioane de lei, 66 avertismente, 14 suspendari de activitate si patru sesizari penale, 70% din activitatea acestui sector fiind neplanificata. Amenzile au fost aplicate pentru depozitare de deseuri in arii protejate, pentru arderea miristilor sau a vegetatiei forestiere, pentru taieri ilegale sau pentru braconaj.


Primarii penalizateIn ceea ce priveste actiunea presedintelui Traian Basescu, Octivian Popa a spus ca Garda Nationala de Mediu a amendat, in urma cu doua saptamani, toate cele sase primarii de sector din Bucuresti cu cate 10.000 lei pentru proasta gestionare a deseurilor. "Am ales aplicarea de amenzi mai mici pentru primariile de sector, deoarece consider ca rolul GNM nu este, in primul rand, acela de a amenda, ci, mai degraba, de a preveni nerespectarea legislatiei de mediu", a spus Octavian Popa. Acesta a anuntat ca in prezent poarta discutii cu toate primariile localitatilor din jurul Bucurestiului, pentru a rezolva problema deseurilor de materiale de constructii de pe soseaua de Centura si ca s-au inceput negocieri cu firme specializate, care sa ridice aceste deseuri. "Atat autoritatile locale, cat si firmele care se ocupa cu colectarea deseurilor vor fi controlate permanent, iar in cazul in care se vor constata noi abateri vor fi sanctionate pana la remedierea completa a problemei gestionarii deseurilor, atat din Capitala, cat si din jurul acesteia."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.