Basescu a pornit cucerirea electoratului romanesc de limba maghiara printr-o baie de multime in Covasna. Pentru ca nu a stiut sa spuna „Nem tudok magyarul" in ungureste, adica „nu stiu sa vorbesc limba maghiara", seful statului s-a angajat, simbata, la Comandau, in judetul Covasna, ca intr-un an sa invete macar sa dea binete in graiul cel mai raspindit de la noi, dupa romana.

Traian Basescu si-a petrecut sfirsitul de saptamina in judetul Covasna, spunind ca se afla acolo intr-o „vizita neoficiala". Seful statului a dat semnalul ca a pornit cucerirea influentului si disciplinatului electorat de etnie maghiara, divizat acum intre curentele reformistilor lui Marko Bela si ale conservatorilor lui Tokes Laszlo.

Nimic din tipicul unei vizite electorale nu a lipsit din sederea pe meleagurile cunoscute si sub denumirea „Harom Szek" - „Trei Scaune". Adica, afisarea alaturi de sotie, tinuta lejera, baile de multime, sedintele foto cu telefonul mobil, imbratisarile, flori primite in dar si scurtele audiente ad-hoc. Le-a cerut citorva dintre localnici sa-i trimita pe e-mail fotografiile, dindu-le adresa lui oficiala de la Palatul Cotroceni.

In disonanta cu desfasurarea electorala au fost, insa, descinderea din elicopter - vineri seara - la sosirea in zona si cazarea la resedinta de protocol a lui Ceausescu, prevazuta cu mofeta proprie, sala de tratamente balneofizioterapeutice, sala de cinema si heliport.

Simbata dupa-amiaza, seful statului a participat, alaturi de sotia sa, la Zilele Comunei Comandau. Basescu nu a rezistat tentatiei cind a zarit - pe locul in care se desfasurau festivitatile comunale - o scena si un microfon. S-a cocotat pe scena si i-a salutat de la microfon pe participantii la sarbatoare. Mai apoi s-a lasat imbiat cu celebrul bulz, dar si cu cea mai proaspata recolta de zmeura.

Dupa ce a fost serios zdruncinat pina si in limuzina prezidentiala, presedintele a remarcat si starea proasta a drumurilor din regiune: „Nu e permis ca un loc atit de frumos sa aiba drumuri in care sa-ti rupi masina. Cred ca este mai rau in Covasna si Harghita decit in judetele sarace". Ieri, la amiaza, seful statului a poposit si in „Valea Pantalonilor", asa cum este cunoscuta zona Tirgu Secuiesc datorita numeroaselor fabrici de confectii de aici.

Traian si Maria Basescu s-au indreptat, apoi, spre statiunea Balvanyos si spre herghelia de la Sincrai, unde, sub egida Federatiei Ecvestre Romane, se desfasura un concurs balcanic. Presedintele i-a premiat pe cistigatori si a facut apel la presa pentru a populariza intrecerile hipice. Seful statului a recunoscut ca nu a calarit niciodata, insa sotiei sale „ii plac caii in mod deosebit", adaugind ca „placerile trebuie impartite". Astazi, Traian Basescu merge la ceremoniile dedicate aniversarii a 90 de ani de la luptele de la Marasesti.

Halta la Miercurea-Ciuc Presedintele Traian Basescu a ajuns in Miercurea-Ciuc, duminica dupa-amiaza, intr-o vizita neoficiala si neanuntata, participind la manifestari artistice din cadrul sarbatoririi Zilelor Orasului. Basescu si sotia sa au intrat in parcul central si s-au oprit la un cort cu obiecte artizanale, de unde au cumparat doua vase ceramice. Vinzatorul a insistat sa le primeasca drept cadou, dar presedintele a refuzat si le-a platit pe amindoua, dupa care s-a oprit la iesirea din parc, unde un grup de indieni in costume traditionale a dat o reprezentatie de dans. Acestia l-au invitat pe seful statului sa li se alature la dansurile tribale, dar Basescu s-a multumit sa priveasca de la distanta. Presedintele statului a fost inconjurat de oamenii prezenti la manifestarile din oras desfasurate in perioada 2 - 5 august. El a facut fotografii cu acestia, dupa care le-a cerut jurnalistilor sa-l lase sa mearga la o cafea cu sotia. (MEDIAFAX)

Mai multe imagini de la vizitele presedintelui Basescu, pe www.cotidianul.ro/select