Regatul Unit se confrunta cu un nou focar al virusului febrei aftoase, UE si SUA interzicind deja importurile de animale si produse din carne din aceasta tara. Ministrul britanic responsabil de coordonarea activitatii guvernului, Ed Miliband, a anuntat ca va fi emisa o interdictie pentru exporturile britanice de animale si produse derivate, in interiorul UE. „Este o masura care se ia automat dupa descoperirea unui caz de febra aftoasa", a spus el.

Focarul de febra aftoasa descoperit in Marea Britanie ar putea proveni de la un laborator de cercetare. Ministerul Mediului, Alimentatiei si Problemelor Rurale britanic a anuntat ca tulpina virusului identificat, vineri, intr-o ferma din satul Normandy, comitatul Surrey, la 50 km de Londra, era foarte asemanatoare cu cea utilizata in laboratoare si pentru producerea de vaccinuri. Tulpina a fost utilizata, in iulie, la fabricarea unui vaccin, in laboratorul de la Pirbright, la citiva kilometri de ferma infestata. Ministerul n-a putut preciza cu certitudine daca laboratorul se afla la originea epidemiei. La Pirbright isi desfasoara activitatea Institutul de Sanatate Animala (IAH) si Merial Animal Health Ltd., un laborator farmaceutic. Autoritatile au decis sa extinda zona de protectie cu 10 km in jurul fermei infestate, pentru a include localitatea Pirbright.

Potrivit NewsIn, febra aftoasa este o boala a bovinelor si a porcinelor, dar poate contamina, in mica masura, si ovinele, caprinele si animalele salbatice. Foarte contagioasa la animale, febra e cauzata de un virus netransmisibil direct la om, desi au fost inregistrate citeva cazuri in trecut. Virusul poate ajunge la animale prin praf, prin intermediul animalelor infectate introduse in turme sanatoase sau prin consumul de catre animale al unor produse animale infestate.

Febra aftoasa atinge ocazional oamenii pe cale cutanata, cind victimele au plagi deschise sau, in mod exceptional, pe cale digestiva, in special prin ingerarea de lapte crud infestat. Febra are o durata de incubatie de 3-5 zile. La om se manifesta printr-o inflamatie a mucoaselor si afectiuni ale cavitatii bucale, insotite de febra mare si leziuni cutanate. Formele grave ating glota si plaminii si apar probleme respiratorii. Nu exista tratament, in afara de dezinfectarea leziunilor si administrarea de analgezice pentru a combate durerea.

Departamentul agriculturii din SUA a interzis importurile de carne de porc si produse derivate din Marea Britanie. SUA restrictionasera deja importul de bovine, ovine si produse derivate dupa depistarea virusului encefalopatiei spongiforme bovine (boala vacii nebune).

Marea Britanie s-a mai confruntat cu o epidemie de febra aftoasa acum sase ani, cind milioane de animale au fost sacrificate si incinerate.