Directorul DSV Timis, Ioan Jeleriu, a anuntat, sambata, ca in judet, la o ferma care apartine concernului american Smithfield, din localitatea Cenei, vor fi ucisi 20.000 de porci pentru ca a aparut un focar de pesta porcina clasica. Autoritatea Natio
Directorul DSV Timis, Ioan Jeleriu, a anuntat, sambata, ca in judet, la o ferma care apartine concernului american Smithfield, din localitatea Cenei, vor fi ucisi 20.000 de porci pentru ca a aparut un focar de pesta porcina clasica. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a decis, ieri, intrarea in carantina a tuturor fermelor apartinand companiei Smithfield Ferme si a notificat situatia Uniunii Europene.
"Toate fermele sunt blocate, nu intra si nu iese nimic pana nu aflam statusul de sanatate al fiecarei ferme. Am blocat fermele ca sa recoltam sange si mostre de organe pentru a vedea care sunt problemele si cate animale sunt bolnave", a declarat Jeleriu, pentru Mediafax. Potrivit acestuia, Smithfield are in judetul Timis 25 de ferme de porci, dar mai sunt altele si in judetele Arad si Bihor, iar intre aceste unitati porcii sunt transferati in functie de varsta animalelor. "Smithfield aduce porci intr-o miscare continua. Au un circuit inchis, din zona de reproductie, maternitate, merg in zona de tineret, apoi in cele de ingrasare unde ajung in final si apoi merg spre abatorizare. Cenei ar fi ultima ferma", a precizat Jeleriu, adaugand ca virusul de pesta porcina clasica poate fi luat de la o alta ferma, dar ar fi putut fi contactat si de la porcii mistreti. "Noi trebuie sa urmarim provenienta virusului, poate sa fi venit si de la porci mistreti, poate veni cu orice si de oriunde, pentru ca e liber in natura, trebuie sa vedem unde au fost carente", a spus directorul DSV Timis.
PSD acuza "musamalizarea" initiala
La randul sau, senatorul PSD de Timis Ilie Sarbu a declarat, sambata, ca, din cauza atitudinii DSV Timis, care a musamalizat existenta virusului de pesta porcina, activitatea companiei Smithfield Ferme va fi afectata pe perioada mai multor ani. "Eu consider inadmisibila atitudinea Guvernului, care a intervenit tardiv si mai ales inadmisibila musamalizarea initiala si transmiterea de informatii false in presa", a spus Ilie Sarbu, adaugand ca incidentul din urma cu aproximativ o luna, cand la ferma din Cenei au murit 3.000 de porci, a fost cauzat de pesta porcina care exista deja in judetul Timis.
Autoritatile sanitar-veterinare din Arad au luat, de asemenea, masuri speciale pentru prevenirea aparitiei pestei porcine, iar ieri s-au prelevat probe biologice din toate crescatoriile. Cele sapte ferme americane din judet, care au in total 50.000 de porci, sunt supravegheate atent.
Febra aftoasa in Marea Britanie
Departamentul american al Agriculturii a anuntat ca a interzis importurile de carne de porc si produse derivate din Marea Britanie, ca urmare a depistarii unui focar de febra aftoasa la o ferma situata la 50 de km de Londra.
Un nou caz de febra aftoasa a fost depistat vineri la o ferma din sud-vestul Angliei, determinandu-l pe premierul britanic sa isi intrerupa vacanta pentru a prezida o sedinta a celulei de criza a Guvernului. Un plan de urgenta a fost aplicat imediat, transportul ovinelor, porcinelor si bovinelor fiind interzis. Autoritatile au creat de asemenea in jurul fermei o zona de securitate cu raza de un kilometru, o zona de protectie de trei kilometri si una de supraveghere cu o raza de cinci kilometri. Febra aftoasa este o boala virala contagioasa care apare la bovine, porcine si alte categorii de animale. Virusul nu este transmisibil la om. Marea Britanie s-a confruntat cu o epidemie de febra aftoasa in urma cu sase ani, cand milioane de animale au fost sacrificate si incinerate. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.