Manastirea Durlesti e o oaza de credinta pentru localitatea aceasta, aflata chiar in coasta Chisinaului. E una dintre primele manastiri ale Mitropoliei Basarabiei si se constituie intr-un centru de cultura si spiritualitate romaneasca. Povestea acest
Manastirea Durlesti e o oaza de credinta pentru localitatea aceasta, aflata chiar in coasta Chisinaului. E una dintre primele manastiri ale Mitropoliei Basarabiei si se constituie intr-un centru de cultura si spiritualitate romaneasca. Povestea acestui loc aveam s-o aflam de la staretul noii manastiri, parintele Andrei Caramalau.


Poate nu intamplator cea dintai manastire a Mitropoliei Basarabiei, reactivata de Patriarhia Romana in 1992, este inchinata Apostolului Andrei. Asa cum nu e o intamplare ca aici tricolorul il intalnesti pretutindeni, ca un simbol. "Parinte, arborati tricolorul peste tot. Clopotele le-ati vopsit in cele trei culori ale drapelului. La fel, copertina pentru pomeni. Sunteti nationalist?", l-am intrebat, observand ca insusi Iisus e rastignit pe tricolor. "Admit ca sunt nationalist, dar nu extremist. In ideea mea, crucea si drapelul sunt cele doua simboluri ale credintei si ale natiunii. Am arborat drapelul - drapelul romanesc... - pe paraclisul manastirii si ma asteptam la critici. N-au fost. Mi s-a facut doar recomandarea de a pune si stema Republicii Moldova pe el."


INCEPUTURI. "Povestea Manastirii Durlesti este emotio-nanta si divina. In 2002, pe acest loc nu era decat o cota de pamant a doamnei Maria Botnarenco. Am sfintit terenul, iar in 2003 am initiat prin forte personale constructia. In 2007, catedrala e acoperita." "Din 2002 pana acum, m-am acomodat cu greul", ne spune parintele Andrei Caramalau.
"Greutatea, pentru mine, este o sarcina, nu o povara. Am avut probleme cu administratia bisericii ruse din Durlesti, atunci cand am pornit sa fac aceasta manastire. Am fost criticati, eu si Mitropolia Basarabiei, de preotul din Durlesti, un rusofon care a incercat prin intimidari sa rupa acest leagan al spiritualitatii romanesti in Durlesti. Inalt Prea Sfintia Sa Petru, Mitropolitul Basarabiei, ne-a incurajat de multe ori prin prezenta sa la manastire, la slujbe." In 2003, aici era doar un vagon dezafectat, de
9 m lungime.


"Am hotarat sa facem in el un spatiu de rugaciune, o capela-paraclis, pana va fi gata catedrala noastra. Inainte de fiecare slujba, iarna, trebuia sa scoatem zapada afara din vagon, pentru a ne putea ruga", isi aminteste parintele. "Ma bucur ca aici vin foarte multi tineri. Si eu, daca nu eram tanar, poate nu aveam acelasi elan. Poate vom fi pomeniti in dipticea€¦ Imi aduc aminte de Alexandru Macedon, care la sfarsitul vietii a rugat sa fie ingropat cu mainile scoase afara din cripta: «Cat de mare imparat am fost, nu iau nimic cu minea€¦Â» Luam doar faptele. Aici e cea mai frumoasa teologie: cea a trecerii din lumea astaa€¦ Am 31 de ani si incerc sa impletesc spiritualul cu umanul."


MISIONARISM. Biserica Ortodoxa este dinamica. E misionara prin preoti si credinciosi. Mitropolia Basarabiei are si parohii in diaspora, cum sunt cele din sudul Ucrainei, si preotii isi exercita acolo slujba misionara, prin rotatie. Iar in Basarabia, orice preot e si putin misionar. "Am oficiat un pelerinaj la Putna, la 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare. Am adus de acolo fotografii si am facut un fotomontaj pe care l-am pus in biserica, sa vada ca si la Durlesti poate exista o Putna, in spirit. In prim plan se vede sabia lui Stefan Voda. Ce vreau sa spun e ca pentru noi poate exista o sabie a cuvantului. Sa fim convingatori ca buni romani."

VIZIUNEA. "Cum va fi? Asa cum o visez in fiecare noapte. Ca pe un mic Ierusalim. Cu toate randuielile, biserica mare, biserica mica, apoi chiliile. Un centru de filantropie. Ca acele vasiliade din trecut"a€¦


SFINTI ROMANI
"Sfintii Moldovei? Sfintii sunt ai nostri si ei nu trebuie impartiti dupa apartenenta regionala. E gresit sa spun ca sunt sfintii Moldovei, pentru ca exista o singura Moldova, cea a lui Stefan cel Mare si Sfant. Si un stat unitar roman cu sfinti romani"
parintele staret Andrei Binecuvantarea"Parintelui Andrei, preot harnic al Mitropoliei Basarabiei, cu binecuvantari si pretuire, a€  Teoctist. 10.9.2004". Tabloul reprezentandu-l pe Patriarhul Teoctist e asezat, in capela-paraclis, pe locul pe care sunt puse de obicei tablourile votive ale ctitorilor. "Eu, cand am primit de la Prea Fericitul acest dar, m-am simtit coplesit si mi-am spus in sine ca nu merit acest apelativ: harnic. Dar e un titlu cu multa raspundere acordat de Prea Fericitul, care e parintele spiritual al tuturor romanilor din diaspora - chiar daca noi nu suntem in diaspora. Prea Fericitul multe lucruri frumoase a auzit despre Manastirea Sf. Apostol Andrei din Durlesti si, in smerenia mea, ma bucur ca avem aceasta binecuvantare de la dansul. Ne rugam bunului Dumnezeu sa fie harazit cu zile indelungate. Ne rugam ca in 2008, cand vom sfinti manastirea, sa fie alaturi de noia€¦", ne spunea parintele Andrei in luna iunie. Luni, 30 iulie, avea vocea gatuita de lacrimi. "Nu sunt cuvinte sa exprime durerea", ne-a mai spus. Urma sa-l insoteasca la Bucuresti pe IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, pentru a se ruga la catafalcul celui pentru care Basarabia fusese o misiune de suflet.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.