Teatrul fara cuvinte si cantecul fara versuriFlorian Pittis s-a retras la Teatrul Bulandra pentru ultima reprezentatie, fara cuvinte. A ajuns ieri, putin dupa ora 12:00, teatrul ramanand deschis pana astazi, la ora 13:00, pentru toti cei care vin sa-
Teatrul fara cuvinte si cantecul fara versuriFlorian Pittis s-a retras la Teatrul Bulandra pentru ultima reprezentatie, fara cuvinte. A ajuns ieri, putin dupa ora 12:00, teatrul ramanand deschis pana astazi, la ora 13:00, pentru toti cei care vin sa-si ia ramas bun. Familia, prieteni, colegi, admiratori de toate varstele au venit pe rand sa-l salute pe rockerul vesnic tanar.


Pasarea Colibri a tacut. Sala Izvor a Teatrului Bulandra a ramas muta pentru 24 de ore, adapostind cea mai tare voce. Vocea care s-a stins duminica si a lasat in urma sa linistea monumentala. Vocea Motului, parintele spiritual al mai multor generatii. Vocea care s-a auzit cateva decenii la rand la teatru, pe scenele in aer liber, la concerte, la televizor si la radio. Vocea care a cantat pentru tineri de toate varstele. Si care a adus pe ecrane Teleenciclopedia. Care a pledat, care a explicat si a aparat adevaratele valori. Motu a plecat, iar noua ne-au ramas cuvintele "vinovatului fara vina": "Sunt curat la trup, curat la suflet, / Vreau sa-i inteleg si sa-i iubesc. / Nu conteaza cat de lung am parul, / Important e cat si cum gandesc. // Simt in trup pletosii de-altadata, / Firea mea e saltul omenesc. / Nu conteaza cat de lung am parul, / Important e cat si cum gandesc".


LUME, LUMEa€¦ La teatru au venit actoria€¦ Muzicieni si prieteni. Nu s-a mai cantat, nu s-a mai recitat si nu s-a mai aplaudat de data asta, chiar daca au fost Ducu Bertzi si Nicu Alifantis, chiar daca mai erau Virgil Iantu, Peter Imre sau Mircea Diaconu. Au venit pe rand si altii, sa-si ia ramas bun de la Motu, in tacere deplina, in foaierul Salii Izvor a Teatrului Bulandra, acolo unde a fost depus trupul neinsufletit al artistului. Locul in care Pittis a lasat o parte din sufletul sau de-a lungul anilor, bucurandu-se de mari succese. De aceasta data publicul a decorat scena cea muta cu flori si cu lumanari. Au venit sa-i aduca un ultim omagiu si colegii de la Radio3net, acel radio-copil-de-suflet al lui Florian Pittis. Maria Toghina, presedinte si director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, a anuntat tot ieri, la Bulandra, ca postul de radio va purta de-acum inainte numele lui Florian Pittis. Hotararea a fost luata de Consiliul de Administratie "pentru a ramane in memoria celor care l-au iubit". Propunerea de schimbare a denumirii Radio3net a venit din partea lui Bogdan Ghiu, membru in CA al SRR. Radio Romania a deschis si o carte de condoleante pentru toti cei care doresc sa-si exprime gandurile si sentimentele fata de cel care a fost Florian Pittis. Aceasta se afla de luni, ora 10:00, la sediul Societatii Romane de Radiodifuziune.


"SUNT TANAR, DOAMNA!" Asa a spus Motu timp de 63 de ani. Si tanar a ramas pana duminica la pranz, cand cancerul l-a lasat fara grai. "Conceptia mea este «Carpe diem!», deci nu exista ieri, nu exista maine. Eu imi traiesc numai clipa!" Asa gandea si asa a trait. Asa a construit "castele de gandire" pentru cateva generatii de romani care l-au iubit. Generatii care au fredonat impreuna cu el apelul lansat catre lumea condusa de idei preconcepute: "Lume, lume, soro lume / De ce esti prea rea de gura? / De ce ne privesti cu ura? / Vinovatii fara vina / Cer sa se faca lumina. //Vreau sa-nalt castele de gandire, / Vreau sa fiu lasat sa simt cum cresc. / Nu conteaza cat de lung am parul, / Mai presus e cat si cum gandesc". Pletosii de ieri si de azi, artistii si fanii, toti cei pe care Pittis i-a facut mai buni de-a lungul carierei lui il vor purta in suflet mereu.


PE VECIa€¦ Motu va face ultimul drum alaturi de cei care l-au indragit, astazi, dupa ora 13:00. Florian Pittis va fi inmormantat la Cimitirul Bellu. Va pleca, trupeste, pentru totdeauna, din foaierul Salii Izvor a Teatrului Bulandra, dupa pranz. Dar va ramane vesnic acolo, in sufletul teatrului care l-a promovat. Cortegiul funerar va pleca astazi, la ora 13:00, de la Teatrul Bulandra spre Cimitirul Bellu. Acolo unde va sta langa zeci de alte mari nume ale teatrului romanesc. Alaturi de artistii care ne-au scris istoria culturala, indiferent de cat de lung au avut parula€¦


Cortegiul funerar care il va purta pe Florian Pittis catre Cimitirul Bellu va trece prin fata Casei Radio. Fostii colegi, care i-au fost alaturi in munca de radio, vor putea sa-i aduca aici un ultim omagiu. Nu numai ei, ci si ascultatorii care i-au auzit vocea ani la rand. Iar Motu va trece pentru ultima data pe langa sediul care i-a lansat vocea in eter, unde functioneaza si postul de radio care-i poarta acum numele. Pe Aleea Actorilor sunt asteptati toti cei pentru care Florian Pittis a insemnat ceva, indiferent daca acel ceva a fost o voce puternica, un coleg deosebit, o figura a scenei, un foarte bun prieten sau un parinte spiritual. Bucurestiul s-a pregatit sa-l duca pe Motu pe ultimul drum, pentru a-l pastra pe veci in inima lui.


Locul lor a ramas si va ramane mereu in lumea noastra. "Nu e loc de noi in lumea voastra, / Nu-s din noi acei ce ne muncesc. / Si tin cont de cat de lung am parul, / Nu de cum si cat de mult gandesc. // Hei, voi neatenti la soarta noastra / Hei, noi ce ne credeti pui de drac, / Gandurile voastre-s si-ale noastre, / Gusturile insa nu ne plac!" Restul e tacerea€¦"Motu e unicat"Lui Florian Pittis nu-i placea patetismul. Cum s-a dus cu demnitate de pe fata pamantului astuia, asa credem ca este si Dincolo. Mandru, dar fericit printre prieteni si colegi care i-au luat-o inainte, ironic si glumet, asa cum il stiau apropiatii. In ultimele sale clipe nu i-a dorit alaturi decat pe cei din familie. Nici macar vechii prieteni n-au putut sa-l vada in suferinta pe care a ascuns-o si pe care a tratat-o cu detasare. La Radio3net colegii sunt in doliu. Intram si nu stim ce sa spunem. Pentru ca lumea plange. Pentru ca el nu mai e in birou. Si nici n-o sa mai vina. Crini puternic mirositori sunt asezati atat in studioul unde-si realiza emisiunea, cat si in biroul sau. Alaturi stau fotografia si cate o candela rosie ce arde-n amintirea lui. Rodica, "mama noastra a tuturor" (cum este prezentata pe site-ul Radio3net asistenta postului de radio), nu se poate stapani din plans. Raspunde la telefon si plange, iar durerea ei ne doare si pe noi, pentru ca stim motivul suferintei. De ieri, postul de radio care emite exclusiv on-line, infiintat si condus de indragitul artist, se numeste Radio3net - Florian Pittis. "Mi s-a parut normal sa fac aceasta propunere, pentru ca el il construise (Radio3net - n.r.), e efectiv copilul lui, dintr-o constrangere a facut o bogatie de radio", a spus Bogdan Ghiu, membru in Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune. Radio Romania a deschis si o carte de condoleante pentru toti cei care doresc sa-si exprime gandurile si sentimentele fata de cel care a fost Florian Pittis. "Motu e unicat", incepe un prim mesaj. "Nimeni nu va putea sa realizeze ce a facut el. Prin arta sa exprimata in teatru si muzica a luptat permanent pentru libertate si exprimarea libera a tinerilor. Nonconformist, a ironizat cu aciditate si totodata subtil regimul comunist. A fost un om de spirit, iubit de toata lumea, oriunde era el crea buna dispozitie si fericire. Este o flacara a spiritualitatii romanesti." Roxana Ioana Ancuta


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.