Sase mii de romani cazuti pentru patrie se odihnesc in criptele Mausoleului Marasesti. In "Cupola Gloriei" de la Marasesti, capul Sfantului Gheorghe din fresca pictorului Eduard Saulescu e decapitat de ploaie si de nesimtirea celor de la Consiliul Ju
Sase mii de romani cazuti pentru patrie se odihnesc in criptele Mausoleului Marasesti. In "Cupola Gloriei" de la Marasesti, capul Sfantului Gheorghe din fresca pictorului Eduard Saulescu e decapitat de ploaie si de nesimtirea celor de la Consiliul Judetean Vrancea care ar fi trebuit sa fi restaurat fresca inchinata eroilor. In osuarul din Mausoleul Soveja, 6000 de schelete se infrunta si ele cu infiltratiile de apa. La Marasti, unde sunt craniile a peste 19.000 de eroi, precum si sarcofagele cu osemintele maresalului Alexandru Averescu si ale generalilor Arthur Vaitoianu, Alexandru Margineanu si Nicolae Arghirescu, ploaia e de neoprit ca, de altfel, marea rusine nationala la care sunt supusi eroii cazuti in lupte acum 90 de ani. Se spune ca Mausoleul de la Marasesti a impus un respect atat de mare, incat insusi Hitler, in momentul in care aviatia aliatilor bombarda Valea Prahovei si ameninta Moldova, i-a cerut maresalului Antonescu sa trimita la Marasesti doua subunitati de antiaeriana care sa apere Mausoleul. Pentru baronul pesedist Marian Oprisan mausoleele din Vrancea nu impun insa nici un fel de respect si sunt doar un bun prilej de jalnice demagogii politice.
In fata unor evidente scandaloase despre felul in care sunt pastrate astazi mausoleele de la Soveja, Marasti si Marasesti, politicienii romani vor actiona ca si pana acum. Vor incerca sa-si faca imagine pe eroismul inaintasilor si nu vor face mai nimic pentru a oferi o posteritate demna celor ce au luptat cu jertfa si glorie pentru neamul romanesc. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu sunt asteptati sa mearga astazi la ceremoniile prilejuite de comemorarea a 90 de ani de la eroicele lupte de la Soveja, Marasti, Marasesti si Oituz. Pentru seful statului ar fi o premiera, de altfel, vizitarea unui mausoleu. Toti acesti oameni de stat au datoria de a cerceta felul in care sunt restaurate mausoleele din Vrancea, un tinut in care Marian Oprisan n-a dat nici un leu pentru cinstirea eroilor cazuti in lupte.
Peste 20 de memorii fara efect
Din 1995, Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a Judetului Vrancea a facut peste 20 de memorii adresate Ministerului Culturii si Cultelor si Consiliului Judetean Vrancea pentru realizarea unor lucrari de restaurare si reconstructie pentru mausoleele de la Marasti, Soveja si Marasesti. In toti acesti ani, Consiliul Judetean Vrancea si Muzeul Vrancei in proprietatea publica a carora se afla aceste mausolee n-au facut mai nimic pentru a restaura aceste constructii inscrise in patrimoniul cultural national. Desi are un buget de 18 miliarde de lei de la Consiliul Judetean Vrancea pentru anul 2006, Muzeul Vrancei nu a dat nici un leu pentru restaurarea mausoleelor. Banii au mers in marea lor majoritate pentru cheltuielile de personal. Personal ce pare a fi interesat de orice, mai putin de soarta patrimoniului din mausoleele.
Oprisan a refuzat banii pentru restaurare
Marian Oprisan nu a dat nici un ban pentru mausolee. Mai mult, presedintele Consiliului Judetean Vrancea a refuzat o finantare a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE) pentru salvarea Mausoleului de la Marasti aflat in cea mai nenorocita situatie. ONCE, conform adresei nr.1068 din 17.10.2006, a anuntat Directia pentru Cultura Vrancea de disponibilitatea de a cofinanta, pana la sfarsitul anului bugetar 2006, adica pana la 25 decembrie 2006, lucrarile de restaurare a Mausoleului Marasti cu un ajutor financiar de 20% din valoarea generala a cheltuielilor. Acesti bani puteau rezolva costurile lucrarilor pentru realizarea "studiului de fezabilitate, proiectul tehnic si detaliile pentru executii" privind restaurarea Mausoleului Marasti unde ploua de ani buni cu galeata. Fara nici o explicatie, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a refuzat acesti bani. Conducerea Muzeului Vrancei, la solicitarea ZIUA, a refuzat sa ofere explicatii privitoare la oferta ONCE pentru Marasti.
Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, impresionat de situatia de la Marasti, a vrut sa dea bani la sfarsitul anului trecut pentru restaurarea mausoleului. Liberalul s-a lovit insa de lipsa de reactie a celor ce detin acest patrimoniu. Functionarii Muzeului Vrancei si ai Consiliului Judetean Vrancea au refuzat sa intocmeasca o cerere si un proiect de finantare pentru Mausoleul Eroilor Marasti. Astfel ca, legal, Vosganian nu a avut cui sa dea bani pentru restaurare.
Maresalul Averescu pradat de hoti, lovit de ploi
Pe o ploaie mocaneasca, miercurea trecuta, pe 1 august 2007, Mausoleul Eroilor Marasti a fost iarasi inundat.
Pe catafalcul maresalului Alexandru Averescu apa curgea necontenit cu putere. Acoperit de un plastic, catafalcul de piatra se apara neputincios de ploaia care intra pe la colturile ramase deschise. Aici vor veni astazi oficialitatile vrancene care nu au facut nimic pentru a scoate mausoleul din starea de colaps in care se afla.
La aproape 30 de kilometri de orasul Panciu, in comuna Racoasa, satul Marasti, se afla Mausoleul Eroilor Marasti. Ploua cu galeata, mausoleul e inchis si dupa cateva cercetari prin vecini dam de paznic. Ne deschide usile mausoleului si un miros greu de huma lanceda si scorojita te cotropeste. Cobori scarile si observi cum pe pereti si peste exponate apa se intinde cu repeziciune. Sunt gata sa ma impiedic de cateva galeti pe care paznicul le-a pus. Paznicul e si el coplesit de neputinta. Nu poate opri ploaia care curge peste osemintele si craniile martirilor de acum 90 de ani.
Ajung la cel mai jos nivel al mausoleului, acolo unde se afla catafalcul maresalului Averescu. Parca sunt intr-un film de groaza. Becul atarna deasupra si lumineaza un plastic urias pus sa apere catafalcul. Apa curge cu tarie si se prelinge pe piatra catafalcului de unde va fi adunata cu galetile. In bataia piezisa a becului, aflu ca e vorba de cel mai mare catafalc al unui ofiter roman. Pe urma, de o poveste incredibila. Catafalcul nu are marginile inchise etans pentru ca acum cateva luni el a fost deschis si din interiorul lui au fost furate osemintele maresalului Averescu. Osemintele au disparut cateva saptamani si au fost puse la loc dupa ce mass-media a semnalat incidentul si Directia Cultura Vrancea s-a autosesizat. Pana la urma, Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea si Politia Judetului Vrancea nu au putut da explicatii clare si coerente despre deschiderea catafalcului. Parchetul a recunoscut ca a fost deschis catafalcul si atat. Se pare ca efectele maresalului Averescu, printre care si un veston cu filet de aur, au disparut.
Conform documentelor oficiale transmise de catre Directia Cultura Vrancea institutiilor locale si nationale, Mausoleul Eroilor Marasti se afla "in stare de colaps". Degradarile fundatiei acestei constructii se accentueaza pe zi ce trece. Mai mult, mausoleul este amenintat cu prabusirea daca versantul pe creasta caruia este amplasat nu va fi supus unor substantiale lucrari de consolidare. In acest moment, oricine poate vedea cu ochiul liber cum versantul a inceput sa o ia la vale.
Mausoleu cu infiltratii, arhangheli decapitatii
La Mausoleul Soveja sunt probleme cu infiltratiile de apa. La Marasesti, fresca din "Cupola Gloriei" asteapta sa fie restaurata. In acest timp, cei de la Muzeul Vrancei isi vad doar de salarii.
La Soveja a trebuit sa stam o jumatate de ora la primaria din localitate pentru a da timp doamnei care se ocupa de mausoleu sa vina la munca. E trecut de ora 12.00 si vrem sa vizitam Mausoleul Eroilor Soveja. Nu suntem singuri. Un veteran de razboi, venit de la Bacau cu alti doi ofiteri, a trecut mai intai pe la Marasti. E revoltat de ceea ce i-a fost dat sa vada acolo. Imi spune cu multa durere sufleteasca, extrem de afectat: "E rusinos ce e la Marasti. Apa. Ploua! E trist. Nu s-a facut nimic de atata amar de vreme". Nici la Soveja nu e totul asa cum trebuie. Aici sunt probleme cu infiltratiile in osuar. Doamna care se ingrijeste de mausoleu imi spune ca trebuie restaurat. De la ea aflu ca acum o luna au venit niste specialisti pentru a face un proiect de restaurare.
Dupa Revolutie, pentru Mausoleul Soveja nu s-a investit nici un leu pentru restaurare. In schimb, daca mergi in spatele mausoleului vezi unde s-au investit banii. Intr-o casa de oaspeti dotata cu tot ce-i trebuie unei pensiuni. Doar se afla chiar la intrarea in statiunea Soveja, drumurile tocmai au fost reparate si e numai buna pentru cinstit eroii cu propria-ti odihna. Chiar cu cateva zeci de minute de a ajunge la Soveja, sotia directorului Muzeului Vrancei, doamna Dumitrescu, dupa cum aflu, a fost la odihna in aceasta casa de oaspeti.
Dupa Soveja, ne indreptam spre Marasesti, la una dintre "cele sapte minuni romanesti", dupa cum se mandresc vrancenii cu Mausoleul. "Minunea romaneasca" are, insa, "Cupola Gloriei" scorojita de vremuri si ploi. Ii privesc pe sfintii arhangheli Mihail si Gavril decapitati de scorojeala si intemperii.
Din 1936, de cand au fost reluate lucrarile de zidire ale "Cupolei Gloriei", pictura interioara realizata de catre Eduard Saulescu a fost motiv de alinare si energie sufleteasca prin arhanghelii din fresca. Arhanghelii stau acum fara de capete si fara de ingrijirea celor de la Muzeul Vrancei si Consiliul Judetean Vrancea.
Justificarile lui Oprisan
Marian Oprisan ne-a trimis cu greu cateva informatii despre felul in care s-a ocupat de Mausoleul Marasti. Nu a facut insa altceva decat sa confirme un fapt evident pentru toata lumea: pana acum n-a dat nici un ban pentru mausolee, ci doar pentru Muzeul Vrancei, adica 4.183.255 RON in ultimii trei ani. Oprisan a recunoscut ca la sfarsitul anului 2006, in luna octombrie, a primit o propunere de finantare pentru Mausoleul Marasti din partea Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE). Nu a dat nici un raspuns la aceasta oferta pentru ca institutia pe care o conduce "ar fi fost pusa in situatia de a suporta in urmatorii 2-3 ani, din bugetul propriu o suma extrem de mare, de cca. 800.000 Euro, daca ONCE si-ar fi respectat intr-adevar angajamentul de cofinantare". In acest moment, sutine Oprisan, Consiliul Judetean Vrancea are depus la Ministerul Integrarii Europene un proiect de cinci milioane de euro pentru restaurarea mausoleelor de la Marasti, Marasesti, Soveja si Focsani.
Basescu, pentru prima data la Mausoleu
In mai multe localitati vrancene se comemoreaza azi 90 de ani de la eroicele lupte de la Soveja, Marasti, Marasesti si Oituz. La Mausoleul de la Marasesti au avut loc pregatiri intense pentru eveniment cu Muzica Reprezentativa a Armatei si Regimentul 30 Garda, cel care participa numai la manifestarile la care este prezent si presedintele Romaniei. Festivitatile au inceput la 5 august 2007, cu un ceremonial militar si depuneri de coroane de flori la Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu, la Mausoleul de la Marasti si la cel de la Soveja. Festivitatile de astazi incep la ora 11.00, cu o depunere de coroane la Statuia Victoriei de la Tisita, si se vor incheia la ora 12.00, la Mausoleul Eroilor Marasesti, unde este asteptat Traian Basescu, pentru prima data la un Mausoleu de cand este sef al statului.
Blestemul eroilor de la Soveja
In ultimii ani, la Soveja au fost numeroase incendii, crime si sinucideri. In 1999, in statiunea vranceana au ars 40 de case. Acum cateva zile, cinci case din Soveja au fost mistuite total de flacari. Pagubele s-au ridicat la peste un milion de lei noi. Incendiul a pornit de la un cos de fum defect. Pompierii s-au luptat sa stinga incendiul aproape 11 ore. Multi localnici cred ca aceste nenorociri vin de la faptul ca ani de zile eroilor din Mausoleul Soveja nu li s-au facut crestinestile pomeniri. In memoria colectiva exista o teama data de blestemul mortilor din mausoleu. Abia de anul trecut, la initiativa Directiei Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural Vrancea, au fost facute slujbe de pomenire ale eroilor de la Soveja.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.