Cate persoane au votat pe listele suplimentare la referendumul din 19 mai pentru demiterea presedintelui
Traian Basescu? O intrebare la care nici dupa aproape trei luni Autoritatea Electorala Permanenta si BEC nu au raspuns. Se stie doar c-
Cate persoane au votat pe listele suplimentare la referendumul din 19 mai pentru demiterea presedintelui
Traian Basescu? O intrebare la care nici dupa aproape trei luni Autoritatea Electorala Permanenta si BEC nu au raspuns. Se stie doar c-ar fi vreo 37 de saci, sase cutii si cateva plase albastre.


Judetul Alba - trei saci. Arad - opt saci mici. Calarasi - 13 bibliorafturi. Dambovita - patru cutii plus un biblioraft albastru. Mures - o cutie mare plus doua cutii mici. Neamt - cinci plase albastre. Bucuresti - 26 de saci. Asa a fost intocmit borderoul de predare-primire a listelor suplimentare si a declaratiilor pe proprie raspundere dintre Biroul Electoral Central (BEC) si AEP, din data de 22 mai 2007, semnat de presedintii celor doua institutii. In ceea ce priveste listele suplimentare din strainatate, AEP si BEC au aplicat aceeasi metoda "practica". Tot la data de 22 mai, Autoritatea a preluat, in baza unui proces-verbal de data asta, listele din strainatate, printre care doua colete venite din Israel. Din Germania - patru cutii, Ungaria - o cutie, Italia - o cutie mare cu cinci cutii mici in interior. Irlanda - o cutie cu precizarea ca sectia 1.321 a trimis numai declaratiile, fara liste suplimentare, si fara procese-verbale de constatare a rezultatelor.


RASPUNS. Statistica de mai sus a fost primita de senatorul PRM Gheorghe Funar, ca urmare a unei sesizari trimise de acesta la sfarsitul lunii mai Autoritatii Electorale. Funar solicita AEP sa-i comunice cate liste suplimentare a preluat de la BEC, numarul persoanelor care au votat pe acestea, pentru fiecare judet in parte, precum si declaratiile care au fost date pe propria raspundere. "AEP era obligata sa preia listele numeric, asa cum prevede OUG 34/2007. De asemenea, trebuia sa verfice listele suplimentare cu cele permanentea€¦ Nici macar nu se precizeaza daca sacii aia erau plini, pe jumatate plini sau alte detalii de genul acesta", a spus Funar.

Senatorul PRM i-a acuzat pe cei de la Autoritate, "partasi la frauda de la referendum", ca vor sa dea la topit listele de la referendum. El a explicat ca aceasta este o practica legala si ca asa s-a intamplat si cu listele de la alegerile trecute. "Acest lucru trebuie facut in trei luni. In mod normal, termenul ar expira la 23 august. Ca sa nu ajungem la faza de topire insa am solicitat procurorului general ca aceste liste sa fie preluate de Parchet si folosite ca mijloace de proba", a aratat Funar.


BEC A REFUZAT CENTRALIZAREA. Pentru ca nu exista o situatie clara a persoanelor care au votat pe listele suplimentare, principalul vinovat este BEC, dupa cum a sustinut Funar. In calitate de membru BEC, senatorul a solicitat Biroului sa adopte o hotarare prin care sa faca o centralizare a listelor suplimentare primite de la BEJ-uri, dar propunerea sa a fost respinsa. "Inainte ca BEC sa-si inchida activitatea am solicitat din nou sa se treaca la inventarierea  documentelor ce se vor preda AEP. «Le predam cu camionul!», mi-a raspuns insa presedintele BEC, Dumitru Gheorghe", a mai spus Funar. El a tinut sa precizeze ca toti reprezentantii BEJ-urilor au venit cu documentele indosariate, documente pe care BEC a refuzat sa le inventarieze. "N-a venit judetul Neamt cu cinci plase albastre!", a conchis Gheorghe Funar. In ciuda acestei brambureli, AEP il anunta pe senator ca va emite un comunicat de presa care va preciza, printre altele, numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale suplimentare. AEP sustine ca modelele proceselor verbale privind rezultatele referendumului prevazute in lege nu evidentiaza numarul alegatorilor inscrisi in listele suplimentare.


Raport la ParlamentSenatorul PRM Gheorghe Funar va solicita, la inceputul sesiunii ordinare, celor doua Birouri Permanente ale Camerei Deputatilor si  Senatului sa ceara AEP, institutie aflata sub control parlamentar, sa vina, la inceputul lunii septembrie, sa prezinte Parlamentului un raport cu privire la referendum. De asemenea, Funar ii va solicita procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa ii ancheteze pe semnatarii borderoului de predare-primire a listelor suplimentare, precum si pe celelalte persoane implicate in acest caz.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.