Constructorii care au raspuns la solicitarea lui Basescu de a curata Glina de gunoaie sint victimele persecutiilor lui Tariceanu, sugereaza democratul Radu Berceanu.Cam asa arata ieri zona curatata de gunoaie de la Glina La o zi dupa ce citeva firme romanesti de constructii au curatat voluntar de gunoaie Glina, fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu acuza guvernul Tariceanu ca a emis o ordonanta cu „dedicatie", care impune conditii atit de drastice incit constructorii romani sau chiar cei europeni nu se vor putea califica la licitatiile in domeniu, sustine NewsIn. Berceanu spune ca suma totala a contractelor ce vor fi licitate pe baza acestei ordonante este de peste trei miliarde de euro. Potrivit senatorului PD, ordonanta - in fapt, o derogare de la legislatia europeana in domeniul constructiilor de drumuri - impune firmelor participante la licitatii sa fi avut o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro anual in ultimii cinci ani; sa aiba experienta in constructii in ultimii opt ani, in fiecare dintre acesti ani sa fi lucrat cite zece luni; in fiecare din ultimii cinci ani sa fi excavat cite cinci milioane de metri cubi de pamint. In aceste conditii, Berceanu sustine ca atribuirile de constructii prevazute in ordonanta sint „absolut dedicate", pentru ca nici o firma de constructii din Romania si nici macar o asociere a tuturor firmelor de constructii romanesti nu vor putea participa la licitatii. In plus, spune Berceanu, in aceeasi imposibilitate se vor afla si majoritatea societatilor europene din domeniu.

Fostul ministru a lansat si un atac la adresa premierului Tariceanu despre care sustine ca s-a folosit de aceasta ordonanta pentru a-i scoate de la masa licitatiilor pe constructorii - presupusi apropiati ai presedintelui Basescu. „Probabil ca domnul Tariceanu, in marile sale incrincenari politice, a avut in vedere citeva firme. Cele pe care le-a tot spus cu mare foc, Euroconstruct si Pa&Co, crezind ca isi rezolva problemele lui politice prin astfel de atacuri. Stim cu totii ca il viseaza pe Traian Basescu, in diverse forme, si probabil ca s-a gindit ca, daca face un atac pe o astfel de chestiune, «stiu ce se intimpla»", a declarat Berceanu. "Dar eu il anunt pe domnul Tariceanu ca mai sint citeva zeci de firme care nu sint acele doua firme pe care le viseaza dinsul si noaptea din motive exclusiv politice."

Euroconstruct Trading ’98, Pa&Co si Spedition UMB sint citeva dintre firmele de constructii care au raspuns vineri apelului prezidential pentru stringerea gunoaielor de pe cheiul Dimbovitei, in zona localitatii Popesti-Leordeni, operatiune la care au mai participat si toate firmele de salubrizare bucurestene. In mai putin de 48 de ore, sutele de angajati ai firmelor de salubrizare au evacuat sute de tone de gunoaie, aruncate pe malul Dimbovitei de-a lungul ultimilor ani, iar cele in jur de 150 de basculante ale firmelor de constructii le-au incarcat si le-au dus la groapa de la Glina. Euroconstruct Trading ‘98 este firma lui Dan Besciu si Sorin Vulpescu, Pa&Co, a lui Costel Casuneanu, iar Spedition UMB este a lui Dorinel Umbrarescu. Unii dintre patronii acestor firme de constructii sint cunoscuti ca avind legatura cu Traian Basescu din perioada in care acesta a fost ministrul Transporturilor si primar general al Capitalei. Dan Besciu si Sorin Vulpescu sint patronii Golden Blitz, restaurant frecventat in mai multe rinduri de presedintele Basescu. Fostul asociat al lui Besciu si Vulpescu este Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, care a condus Cancelaria Administratiei Prezidentiale. La rindul sau, Costel Casuneanu a cumparat de la Traian Basescu, prin intermediul cumnatei sale, Gabriela Blaj, un teren in nordul Capitalei, tranzactie confirmata chiar de seful statului intr-un interviu la postul national de televiziune.

Costul operatiunii voluntare de la Glina fusese estimat de premierul Tariceanu la 100 de mii de euro, insa participantii au refuzat sa dezvaluie citi bani au scos din buzunare. „Lucrarile nu au fost scumpe pentru ca au participat 12 firme, majoritatea din Bucuresti", ne-a declarat Dorinel Umbrarescu, patronul UMB Spedition, una din firmele care au participat la curatarea gropii de la Glina. Acesta a precizat ca a contribuit cu citeva basculante si un buldozer. De asemenea, Umbrarescu ne-a declarat ca, anterior, s-a mai implicat gratis si in alte lucrari si ca a primit rugamintea de a merge la Glina din partea Cabinetului Presedintiei.

Schimbare de stapin Primaria Bucuresti si-a anuntat disponibilitatea de a prelua in administrare suprafata de teren de la Glina, abia salubrizata, zona pe care ar urma sa dezvolte mai multe proiecte de infrastructura, a declarat ieri primarul general Adriean Videanu.

Planificarea constructiilor de autostrazi in urmatorii ani, pe www.cotidianul.ro/select