CE BEM, CE MANCAM
"Carnati ardelenesti" Astro cu ingrediente "moderne", ca potentiatori de aroma, gelifianti, conservanti, numai bune sa imbolnaveasca consumatorul de pretutindeni.  


Produsul analizat, "Carnati ardelenesti" are urmatoarele ingrediente: "carne porc, carne vita, slanina, sorici, apa, proteina vegetala din soia, arome, potentiator de aroma: glutamat monosodic E 621, zaharuri: dextroza, maltodextrina, lactoza, dextroza, glucoza, gelifiant: guma arabica E 414, amidon, sare iodata, conservanti: nitrit de sodiu E 250, nitrat de potasiu E 252, condimente, stabilizatori: polifosfati E 452, antioxidanti: ac. ascorbic E 300, emulsifiant: ac. lactic, ac. citric E 330, colorant natural: carmin E  120." Membrana lor este comestibila.  


ANALIZA. Este un produs din categoria carnatilor "moderni", cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasimi animale saturate (periculoase pentru consumatori). De asemenea, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne explica faptul ca produsul contine si proteine cu valoare biologica scazuta provenite din sorici, si o serie de aditivi alimentari utilizati pentru retinerea apei si stabilizarea emulsiei (apa-grasime), antioxidanti, conservanti toxici - E 250 si E 252. Acestia in conditiile tractusului digestiv pot genera nitrozamine cancerigene. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca acesti carnati au o densitate calorica ridicata si de asemenea, au un continut semnificat de sare, aceasta fiind al cincile-a ingredient in oridinea cantitativa. Nu este recomandat un consum mai mare de 6 g de sare pe zi, dar acesta este frecvent depasit din alimente procesate unde se ascund fara sa banuim.


CONCLUZII. Specialistul nu recomanda produsul copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, suferinzilor de afectiuni hepatice si renale, diabeticilor (grasimile saturate genereaza rezistenta la insulina), suferinzilor de status proinflamator sistemic (poliartrite, artrite, artroze, reumatisme), bolnavii de cancer, de boli neurodegenerative (Parkinson si Alzheimer), cei cu afectiuni dermatologice, cei cu sistemul imunitar slabit.
Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul, consumand doar o mica parte pentru a vedea reactia organismului.