Trei celule de criza in 24 de ore a prezidat premierul britanic de la descoperirea, in urma cu cateva zile, a unui focar de febra aftoasa in sud-estul Angliei. Primele indicii privind sursa virusului duc spre un laborator de cercetare.

Pre
Trei celule de criza in 24 de ore a prezidat premierul britanic de la descoperirea, in urma cu cateva zile, a unui focar de febra aftoasa in sud-estul Angliei. Primele indicii privind sursa virusului duc spre un laborator de cercetare.

Premierul britanic si-a intrerupt concediul, Guvernul a convocat trei celule de criza in 24 de ore si a sunat adunarea comitetului Cobra, la care se apeleaza in situatii in care securitatea nationala a Regatului Unit este amenintata. Toate acestea in urma descoperirii unui focar de febra aftoasa in sud-estul Angliei, transmite AFP.


VINA LABORATORULUI. Virusul a fost identificat de catre serviciile veterinare la o ferma din localitatea Normandy, comitatul Surrey, nu departe de Londra.
Potrivit primelor cercetari, tulpina acestuia este foarte asemanatoare cu cea folosita de un laborator de cercetari veterinare situat la doar cinci kilometri de ferma unde exista focarul. Este vorba despre Institutul de Sanatate Animala, un laborator farmaceutic. "Tulpina a fost utilizata la prepararea unui vaccin, in iulie 2007", se arata intr-un comunicat al autoritatilor britanice. Cu toate acestea, oficialii spun ca este prea devreme pentru a se concluziona ca laboratorul reprezinta sursa de infectare.

Seful serviciilor veterinare britanice, Debbie Reynolds, a anuntat ca momentan nu exista alte cazuri declarate de febra aftoasa iar animalele din apropierea fermei din Normandy au fost sacrificate.

Autoritatile britanice au toate motivele sa faca toate eforturile pentru a gestiona fara greseala potentiala criza. Epidemia de febra aftoasa cu care Regatul Unit s-a confruntat in urma cu sase ani a dat o grea lovitura lumii rurale, industriei de procesare a carnii, exportului si turismului. Aproape sapte milioane de animale au fost sacrificate in 2001, iar pierderile provocate de virus s-au ridicat la 12,5 miliarde de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.