In tarile sarace, cum ar fi India, ar putea fi aplicata o procedura simpla si ieftina de depistare a cancerului de col uterin. Ea consta in vizualizarea zonei afectate cu ajutorul acidului acetic.   Potrivit unui studiu efectuat in India, ta
In tarile sarace, cum ar fi India, ar putea fi aplicata o procedura simpla si ieftina de depistare a cancerului de col uterin. Ea consta in vizualizarea zonei afectate cu ajutorul acidului acetic.   Potrivit unui studiu efectuat in India, tara unde cancerul de col uterin provoaca anual aproximativ 80.000 de decese, acidul acetic reuseste sa evidentieze prezenta acestui tip de neoplasm. Rezultatele studiului au fost publicate in revista medicala britanica The Lancet. Dr Rengaswamy Sankaranarayanan, de la Centrul International de Cercetare a Cancerului din Lyon, si colegii lui au procedat la aplicarea acidului acetic - otet 0 diluat 3%-5%. Temporar, tesutul bolnav este vizibil, deoarece se inalbeste sub actiunea otetului. Teste. 49.300 de femei intre 30 si 59 de ani au fost examinate. Dintre acestea, 31.343 (64%) au beneficiat de noul procedeu de depistare a bolii. Si in cazul a 3.088 de femei s-au impus noi investigatii, inclusiv biopsie. In final, 1.874 de femei prezentau leziuni precanceroase si au beneficiat de tratament. Incidenta cancerului a fost redusa cu 25%, iar mortalitatea prin aceasta boala, cu 35%. Anne Szarewski, specialist oncolog de la Londra, releva intr-un comentariu ca rezultatele acestui studiu depind foarte mult de pregatirea profesionala a medicilor, aspect deloc de neglijat in tarile sarace. In lume, cancerul de col uterin este cauza a peste 270.000 de decese anual. Conform informatiilor OMS, in fiecare an sunt inregistrate 500.000 de cazuri noi, din care 85% in tarile in curs de dezoltare. Totusi, pe termen lung, vaccinul contra infectiilor cu papilomavirusuri reprezinta cea mai eficienta solutie de preventie a cancerului de col uterin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.