Desi se vorbea despre organizarea alegerilor pentru Parlamentul European in toamna acestui an, ele ar putea avea loc abia in luna decembrie, intrucat premierul Tariceanu nu se grabeste sa convoace partidele parlamentare la consultari pe tema datei scrutinului.

Conform legii, data alegerilor trebuie anuntata cu cel putin trei luni inainte de organizarea lor, iar data-limita este 31 decembrie 2007. Surse guvernamentale au declarat ca nu este programata pentru luna august nici o consultare cu partidele pe aceasta tema, iar premierul se intoarce din concediu la 15 august. Daca data va fi anuntata cel mai devreme la 1 septembrie, atunci scrutinul nu poate avea loc mai devereme de 1 decembrie.

Vicepresedintele PIN Lavinia Sandru a cerut ieri Guvernului sa adopte o hotarare prin care sa stabileasca data si spune ca semnaturile de sustinere, depuse de partide pentru alegerile europarlamentare, nu mai sunt valabile. In hotararea de guvern prin care se stabileste data alegerilor, trebuie publicat si modelul listei semnaturilor de sustinere care trebuie sa insoteasca lista de candidaturi pentru europarlamentare. Sandru afirma ca listele n-ar mai fi valabile, pentru ca nu au insotit listele de candidati si sunt intocmite pe modelul vechii hotarari de guvern.