Din fericire, clavicula este un os care se vindeca foarte repede. Cand fractura claviculei este deschisa se utilizeaza un fixator extern metalic. Cand fractura claviculei se intampla spre marginile ei, fie spre stern, fie spre omoplat, fragmentele oa
Din fericire, clavicula este un os care se vindeca foarte repede. Cand fractura claviculei este deschisa se utilizeaza un fixator extern metalic. Cand fractura claviculei se intampla spre marginile ei, fie spre stern, fie spre omoplat, fragmentele oaselor nu se deplaseaza mult, zona aceasta de clavicula fiind imbracata in capsula articulatiei, asa ca nu se apeleaza la interventia chirurgicala. Prof. dr Andrei Firica, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul Colentina, continua explicatiile ruperii claviculei. Daca fractura este spre marginea claviculei dinspre umar, muschiul puternic trage marginea oaselor care ies ca o clapa de pian ridicata. Interventia chirurgicala nu e prea grea si da rezultate bune. In cazul ruperii claviculei exista un mare pericol. Pe sub clavicula trec doua vase mari, artera si vena subclavie, si acolo se afla si varful plamanului. Cand se rupe clavicula, fragmentele de oase pot perfora pleura plamanului, dar pot strapunge si cele doua vase mari. In aceste cazuri se impun interventii chirurgicale. Ca si in cazul coastelor, clavicula nu se imobilizeaza in gips.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.