Setea i-a inrait pe locuitorii comunei vasluiene Miclesti. Cu bani grei de la Banca Mondiala, Primaria a introdus apa curenta, garantand oamenilor ca nu vor fi probleme. Numai ca la robinete nu vine nici strop de apa, in vreme ce primarul Fanica Nica
Setea i-a inrait pe locuitorii comunei vasluiene Miclesti. Cu bani grei de la Banca Mondiala, Primaria a introdus apa curenta, garantand oamenilor ca nu vor fi probleme. Numai ca la robinete nu vine nici strop de apa, in vreme ce primarul Fanica Nica sta bine mersi in concediu. In Romania anului 2007 s-a ajuns la a se pune lacat pe fantani.


La Miclesti, lumea a iesit la porti sa intampine ploaia binecuvantata. Cu pamantul sfaraind sub talpi, s-au racorit nitel. Pe o ulicioara laturalnica, langa o fantana, agitatie mare. Femei, batrani, copii si barbati stau la sfat: "Nu avem apa!", "Nu mi-am spalat copiii de cateva zile!", "Pune lacat pe fantana!"...


AFACEREA. Suparati din cale-afara, oamenii intra imediat in vorba:"Acum cativa ani, de la primarie ni s-a spus ca trebuie sa ne tragem apa in curte daca vrem sa traim si noi civilizat. S-a facut o investitie mare atunci, cu bani grei de la Banca Mondiala. S-a forat in adancime si a fost captata apa. Ni s-a garantat ca nu vor fi probleme, ca vom avea apa 100 de ani, ca pentru un oras. Ne-am pus si apometre. Am cheltuit 11 milioane de lei si m-am racordat la reteaua de apa. Iarna ne mai da, dar vara, mai ales ca acum e seceta, nu avem apa cu saptamanile. Au fost si pe drumul mare cismele. Le-au scos si pe alea. Cica sa nu consumam apa. Dar a uitat domnul primar ca noi am ingropat in pamant niste bani ca sa ne bucuram de un serviciu. Cel mai elementar si de bun-simt. Apa potabila. In plus, vecinul nostru pune lacat pe fantana sa nu luam apa. Ne certam si plangem pentru o caldare de apa. Mai e o fantana pe ulita. Vecinii de acolo iau seara lantul si galeata si le arunca peste gard. Am ajuns sa ne omoram pentru o lingura de apa. Ma simt jignita si umilita ca in tara mea sunt nevoita sa indur asa ceva", spune cu naduf Minodora Grigoras, venita in sat de cativa ani.


Ceilalti sateni o aproba pe femeie si spun ca in tot satul e la fel. Se face economie de apa, pentru ca unii nu inteleg sa nu isi ude gradinile, ca a scazut apa in fantani. Si sufera toti. Multi se tem sa vorbeasca. Se tem de primar si de faptul ca sotia lui, invatatoare fiind, s-ar putea razbuna pe copii. Ne-au marturisit insa ca cele patru-cinci masini ale primariei sunt spalate pe timpul noptii, ca omul care, chipurile, are in grija conductele de apa isi umple noaptea bazinul de 5 tone din curte si nu-i pasa de restul. La scoala, copiii nu au apa sa se spele pe maini, dar au chiuvete. Vara trecuta au fost plini de raie. Se imbolnavesc pe capete si lumea nu spune nimic. Le e frica. In sat nu se gaseste apa minerala sau plata. La crasma, numai rachiu si bere. Oamenii sunt nevoiti sa mearga cativa zeci de km pana in oras sa isi cumpere apa. Batranii nu au bani de apa minerala, dar 2 lei gasesc in coltul batistei sa dea unui vecin pentru o galeata de apa. Chiar si la crasme apa e cu portia, asa ca paharele se spala in aceeasi apa, in ciuda riscurilor foarte mari la care sunt expusi consumatorii.


CONTROALE. Sergiu Marian, subprefectul judetului, a luat foarte in serios problema oamenilor din Miclesti. "Conform deciziei luate in cadrul Comandamentului pentru Situatii de Urgenta, de doua ori pe saptamana, primarii fac raportari cu privire la aprovizionarea cu apa a populatiei. Din ultimul raport primit de la primaria Miclesti reiese clar ca din cele 408 fantani existente, 56 au debit redus si doar 13 sunt secate. De aici reiese ca nu sunt probleme, ca oamenii din zona nu ar avea probleme cu apa. Ne vom deplasa in comuna, vom face verificari si vom dispune masuri legale impotriva celor vinovati, daca spusele oamenilor se adeveresc. Nu este normal ca intr-o comuna in care este aductiune de apa oamenii sa stea insetati. Toate aceste probleme revin in sarcina primarului", a conchis pe un ton ferm subprefectul.  AMENINTARI
"Eu pun lacat pe fantana. Ce atata panarama? Trebuie sa facem economie, sa avem apa de baut noi si animalele. La anul imi mut fantana in curte si terminam balciul!"
Sandu Bursuc, omul cu lacatul
LA CERSIT
"Ar fi bun macar sa puna un program la fantana, sa stim si noi cand putem lua o caldare de apa. Stau cu robinetul in curte si cersesc la vecini sa ma lase sa iau o galeata de apa. E o adevarata nebunie!"
Jenita Negruti, locuitoare Miclesti

La odihnaAm vrut sa vorbim si cu primarul Fanica Nica (PNL), dar spre ghinionul nostru acesta era in concediu, pana la Sf. Maria. Am incercat sa luam legatura cu domnia-sa telefonic sau prin mesaje transmise prin subalterni, cateva zile la rand, curiosi sa aflam cum raspunde acesta la tirul de acuzatii pe care i le aduc cetatenii. Nu a fost cu putinta. Concediul e concediu si se respecta. Pana la jumatatea lunii, oamenii trebuie sa se descurce cum da Cel de Sus.  Iar daca va fi nevoie sa isi care pumni in cap, sa se scuipe si sa se injure pentru o galeata de apa, o vor face si pe asta. Ca nu vor sa moara de sete. Apa i-a invrajbit atat de tare pe oameni, incat nici o ploaie care sa tina trei zile si trei nopti nu ii va putea impaca.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.