CE BEM, CE MANCAM
Santal Top este o bautura colorata in galben de tartrazina (E 102). Cantitatea mica de suc de grepfrut nu ar fi avut puterea sa transforme atata apa intr-un suc galbui.


Unul dintre sortimentele "Santal Top" co
CE BEM, CE MANCAM
Santal Top este o bautura colorata in galben de tartrazina (E 102). Cantitatea mica de suc de grepfrut nu ar fi avut puterea sa transforme atata apa intr-un suc galbui.


Unul dintre sortimentele "Santal Top" contine grepfrut si aloe vera. Primul dintre ingrediente reprezinta 6% din produs, iar aloe vera 0,005%. Mai corect ar fi fost ca producatorul sa scrie pe eticheta "Santal Top cu aditivi alimentari", pentru ca acestia sunt intr-adevar in cantitati impresionabile. Lista de ingrediente de pe eticheta ne arata ce contine produsul: apa, zahar, suc de grepfrut (6%), acidifiant: acid citric E 330, corector de aciditate: citrat de potasiu E 332, arome, stabilizatori: pectina E 440 si guma arabica E 414, conservanti: sorbat de potasiu E 202 si benzoat de sodiu E 211, antioxidant: acid ascorbic E 300, extract de aloe vera (0,005%), emulgatori: esteri glicerici ai rasinelor de lemn E 445, colorant: tartrazina E 102". Producatorul ne recomanda sa agitam bine bautura si sa o racim inainte de a o consuma.
Valorile nutritionale medii la 100 ml sunt urmatoarele: energie - 37 kcal, 158 kj, proteine - 0,0 g, glucide - 9,3 g, lipide 0,0 g.


ANALIZA. Produsul analizat este o bautura necarbonatata, cu un profil nutritional profund dezechilibrat, formata in principal din apa si zaharoza (dizaharid cu index glicemic ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin). Produsul are si o compenenta din suc de grepfrut 6% si cateva picaturi de aloe vera 0,005%. Bautura mai contine o colectie de aditivi alimentari reprezentati de acidifianti, corectori de aciditate, stabilizatori, conservanti dintre care se remarca benzoatul de sodiu. Acesta interfereaza cu absorbtia unor substante biologic active si poate provoca crize de astm, alergii si eczeme, ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


COLORANT. De asemenea, contine si un colorant artificial de sinteza azoic de culoare galbena - tartrazina (cu denumirea stiintifica: Trinatrium-3-carboxi-5-hidroxi-1-p-sulfofenil-4-p-sulfofenilazo-pirazol-E 102) - care poate provoca probleme persoanelor cu alergii la aspirina, astmaticilor. Acest aditiv poate da dificultati de respiratie, tulburari de vedere, eczeme, iar pe termen lung este potential cancerigen, ca orice colorant azoic de sinteza. Sucul natural de grepfrut supus procesului de pasteurizare, si in contextul chimic al acestei bauturi, ca si urmele de aloe vera nu au nici o valoare biologica si nu se poate sugera faptul ca ar fi echivalent sucului natural din aceste surse. De altfel, in noul Regulament 1924 al Uniunii Europene se interzic astfel de inscriptionari pe acest tip de produse. Avand in vedere faptul ca sucul este preparat in special din aditivi alimentari, poate fi servit si in pahare Berzelius.     
Specialistul nostru nu recomanda produsul anumitor categorii de consumatori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.