Legile antispam au ajuns foarte dure pe unele meleaguri. Si eficiente daca ne uitam la pedepsele aplicate. Daca ne uitam pe e-mail, mesajele spam ajung la 80% din totalul traficului.


In SUA, pedepsele pe care le primesc spammerii cresc de la an la an, mai ales atunci cand  apare si un cumul de incalcari ale legii. Iata ca spammerul Christopher "Rizler" Smith a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare. Potrivit theregister. co.uk, Rizler a fost acuzat de conspiratie, distributie ilegala de medicamente, spalare de bani si operarea unui grup infractional. Mai mult, el ar fi incercat sa puna la cale uciderea copiilor unei persoane care depusese marturie impotriva sa. Politia i-a interceptat convorbirile telefonice. Spammerul a fost capturat pe cand se intorcea din Republica Dominicana, unde isi mutase operatiunile dupa ce autoritatile americane ii interzisesera sa isi desfasoare activitatea in Minneapolis. Expertii americani estimeaza ca firmele prin care opera Smith, Burnsville Internet si Xpress Pharmacy Direct, au expediat nu mai putin de un miliard de e-mail-uri prin America Online. Reprezentanti ai FBI sustin ca in ultimul an spammerul castigase 18 milioane $ din vanzarea ilegala de medicamente.


TENDINTE. Daca spamul reprezinta in mod obisnuit circa 80% din mesajele care ajung pe serverele unei companii, in Romania, 38% dintre toate e-mail-urile care circula in interiorul organizatiilor sunt considerate a fi tot spam, mesaje fara legatura cu afacerea in sine (glume, barfe etc.), se arata intr-o analiza Gecad. Potrivit BitDefender, numarul spamurilor care contin documente PDF atasate a scazut, aceasta schimbare datorandu-se relativei ineficiente a metodei, care necesita mai multa interactiune din partea utilizatorului decat in cazul spamurilor obisnuite. "Utilizatorii finali au devenit, in sfarsit, suspiciosi atunci cand au fost nevoiti sa deschida documentele atasate unor e-mail-uri primite de la expeditori necunoscuti", spune Vlad Valceanu, seful Laboratorului Antispam BitDefender.