Uneori se intampla lucruri ciudate. Mirosuri si imagini au avut de multe ori rolul de a-mi aminti momente deosebite din viata. Momente placute si unele pline de mister. Mi-era pofta de salata de vinete. Si mi-au amintit ceva deosebit.     Am ajuns acasa plutind ca in aburul unei vraji. Nici nu stiu cum am pus vinetele la copt, cand am curatat si tocat ceapa, am decojit rosiile. In timp ce se coceau vinetele, la foc puternic, am inabusit ceapa cu rosiile taiate felii subtiri. Am dat ceapa deoparte si intorceam vinetele, cu grija, sa nu ma frig la maini, care parca nu erau ale mele, ci ale unei femei pe care am cunoscut-o candva la Busteni. Imi amintesc o zi de vineri dupa-amiaza, cand au aparut in curte trei persoane, doua femei si un barbat, in haine cernite. Dupa cum au fost primiti, erau dintre cei care veneau de obicei in alta perioada a anului. Foarte tacuti si cu bagaje putine, au urcat imediat in camera, lasand in urma lor un miros de pelin. Am plecat la piata cu copiii. Spre uimirea noastra ne-am intalnit si salutat cu ei, veniti tot la cumparaturi.     APROPIERI. La gazda am pus degraba la copt vinetele cumparate pentru o salata. La un moment dat, in spatele meu isi face aparitia cea mai tanara dintre doamnele nou-venite si-mi spune ca, daca vreau ca vinetele sa fie bine coapte si albe, sa dau focul mai puternic, chiar daca li se vor arde putin cojile. Si asa am facut. Doamna a parut incantata de reactia mea. Si ea a pus la copt pe alt aragaz vinete, in aceleasi conditii. Am intrat in vorba si am aflat ca dumneaei era sotia unui profesor universitar, domnul care le insotea, iar cealalta femeie, mult mai in varsta, era sora ei mai mare, care isi sacrificase viata pentru a o creste pe ea. Doamna, cam de 45 de ani, a ramas orfana de la nastere, si sora ei, mai mare cu 20 de ani, a crescut-o ca pe fiica ei si i-a ramas alaturi de familie. Marea lor nefericire a fost ca nu au avut copii.     EXEMPLU. In timp ce-si depana povestea mi-a aratat cum trebuie curatate vinetele. A luat o vanata si a pus-o repede sub jet de apa rece, spargand-o putin, ca sa intre apa si sa spele sucul iute. Apoi a pus vanata pe o farfurie, si cu o lingura de lemn i-a scos continutul alb, bine patruns. Asa a facut si cu celelalte. Apoi le-a lasat la scurs pe un tocator. A luat o ceapa pe care a tocat-o si apoi a pus-o la calit, la foc mic, in putin ulei. A luat doua rosii, pe care le-a curatat de piele si le-a taiat felii subtiri, le-a pus peste ceapa, a pus un praf de sare si a dat focul mai vesel. A luat o capatana potrivita de usturoi, l-am curatat amandoua, apoi l-a pisat si l-a amestecat cu o jumatate de pahar de ulei, ca pe o maioneza. Cand rosiile s-au inmuiat putin, a stins focul si le-a dat la rece. A tocat bine vinetele, cu tocatorul de lemn si le-a amestecat, intr-un castron, cu rosiile racite si apoi cu maioneza de usturoi. A pregatit salata, a dres de sare si mi-a dat sa gust. Era minunata! Nu mai mancasem pana atunci asa ceva. A ornat cu feliute de rosii puse pe margine, a presarat putin patrunjel tocat si eu le-am dat la rece pentru a doua zi. A pregatit si vinetele ei si a disparut in camera tot atat de nevazuta de cum venise. A doua zi m-am trezit cu o senzatie stranie si am coborat in bucatarie, unde speram s-o vad pe Doamna cea misterioasa. Dar nu s-a mai intamplat minunea, plecasera inca de la ora cinci, cu primul tren. Domnul trebuia sa se prezinte luni la Universitate si disparusera asa cum au venit. Au lasat in urma, mister, miros de pelin si... de salata de vinete deosebita. As vrea sa-i multumesc si nu stiu cum!?     Sfaturi! Folositi vinete tinere, cat mai drepte. Coaceti-le la foc iute. Nu tocati vinetele cu obiecte metalice. Se vor face vinetii. Nu folositi mixerul, pentru ca vinetele se vor face spumoase si vor avea un aspect de mancare stricata. Tocati ceapa fin si caliti-o usor. Curatati rosiile de pielite pentru ca se vor separa in salata si vor fi dezagreabile. Pentru cine nu suporta maioneza de usturoi poate pune in salata uleiul in mod normal si adauga usturoi pisat cat vrea. Este foarte buna si fara usturoi.