Dintre toate orasele tarii, capitala Berlin ofera spre vinzare cele mai ieftine proprietati.

Piata imobiliara din Berlin incepe sa isi revina, dupa ce s-a confruntat cu o cadere drastica incepind cu anii ’90. Cu toate acestea, nici o alta piata europeana nu ofera proprietati atit de ieftine. Astfel, in Berlin, capitala Germaniei si, totodata, cel mai mare oras al tarii, situat in nord-est, pretul unei garsoniere variaza, in functie de suprafata si de zona, intre 36.000 si 46.000 de euro.

Aflata in vestul Berlinului, in cartierul Spandau, pe Kirschhofstrasse, proprietatea de 36.000 de euro a fost recent renovata. Locuinta, situata intr-o zona comerciala, are 36 mp si se vinde cu doar 1.000 de euro/mpc. Aflata la etajul al treilea al unui bloc, casa are un singur dormitor, balcon, centrala termica si ofera in imediata apropiere acces la diverse centre comerciale, precum Spandau Arcaden. De asemenea, cladirea este localizata in fata unui parc imens, iar la doua minute de mers pe jos se afla riul Spree. Tot in Berlin, intr-o zona considerata cu mare potential de dezvoltare, este de vinzare o garsoniera ceva mai spatioasa, cu suprafata de aproximativ 49 mp, care se vinde la un pret de 878 de euro/mpc, ajungind la un cost total de 43.000 de euro. Atit cladirea, cit si locuinta au fost recent renovate, fiind situate chiar in centrul capitalei germane, pe Schiffartskanal.

La acelasi pret, 43.000 de euro, poate fi gasita o garsoniera situata in Charlottenburg, cea mai populara zona rezidentiala din Berlin si totodata una dintre zonele comerciale majore, dezvoltata in perioada de separare a Berlinului. Impreuna cu Zehlendorf, cartierul este considerat ca zona prospera a capitalei Germaniei. Desi construita in anii ’60, locuinta este pastrata in conditii foarte bune si ofera toate facilitatile, de la bucatarie recent renovata, living, baie, parchet, dar si acces la mijloacele de transport public din apropiere.

O garsoniera, situata intr-o zona centrala, intr-un bloc nou, construit in 1997, se vinde cu 45.000 de euro. Proprietatea are incalzire centrala, bucatarie si baie moderne, acces la parcare si se afla la doar 10 minute de metrou, centre comerciale si autobuz si la 25 km de aeroport. Tot in Berlin, unul dintre cele mai ieftine apartamente de doua camere costa 58.000 de euro. Localizata intr-o zona linistita si inverzita din inima cartierului Kreuzberg, dar in apropiere de marile atractii ale capitalei germane, proprietatea are 68 mpc utilizabili si parcare privata inclusa in pretul de vinzare. Un apartament de 3 camere in centrul Berlinului, intr-o zona considerata a avea un potential de dezvoltare in urmatoarea perioada, costa putin peste 65.000 de euro. Situata in centrul cultural si economic, proprietatea se vinde cu 990 de euro/mpc si se afla la etajul cinci al unei cladiri inconjurate de o curte imensa cu verdeata. Cladirea se afla in cartierul Friedrichshain, recunoscut drept una dintre cele mai atractive zone ale Berlinului.

Aproximativ 52.000 de euro este pretul unei garsoniere de 51 mp situate in apropiere de Potsdamer Platz. Localizata in nordul cartierului Kreuzberg din Berlin si in apropiere de cartierul rezidential Mitte, proprietatea face parte dintr-un bloc de 12 apartamente, construit in 1957, mentinut foarte bine si renovat ulterior, in 1998. Pretul este considerat sub nivelul pietei in general, mai ales pentru ca locuinta ofera acces atit la facilitatile si posibilitatile de distractie din centrul capitalei, cit si la o zona linistita si confortabila din apropierea parcului Wassertor. Un punct in plus pentru proprietate il reprezinta faptul ca acest cartier, Kreuzberg, este cunoscut drept centrul multicultural al Berlinului. De asemenea, este cunoscut ca, dupa stagnarea din ultima decada a preturilor apartamentelor, se prognozeaza ca acestea sa inceapa sa creasca treptat in urmatorii ani, fapt care poate face dintr-o proprietate o investitie cu risc minim si posibilitatea de venituri din chirii.

Provincia ofera locuinte ieftine. Regiunea Bavaria, landul cel mai sudic si cel mai mare al Germaniei, cu capitala la München, ofera tot proprietati ieftine. Spre exemplu, la un pret de doar 35.000 de euro, gasim la vinzare o mica garsoniera in statiunea balneara Bar Reichenhall, care ofera toate facilitatile. Situata in micul oras din apropiere de Salzburg si de aeroport, locuinta este are living, bucatarie, baie, acces la cablu si se vinde mobilata. Tot in Bavaria, dar in Rothenburg, unul dintre cele mai vizitate orase germane, cunoscut pentru cladirile sale istorice, pretul unei garsoniere poate ajunge si la 68.000 de euro. O astfel de locuinta se afla intr-un mic bloc de apartamente, situat in vecinatatea orasului.

Intr-o alta zona a Germaniei, in statiunea Kukort din Lahnstein, o garsoniera care poate fi considerata casa de vacanta costa 59.000 de euro. Locuinta este alcatuita din hol, living-room, baie, bucatarie si balcon. Casa este plasata la doar 10 km de orasul Koblenz si in apropierea Vaii Rinului, iar privelistea este spectaculoasa. In Dresda, o garsoniera este ceva mai scumpa decit in alte zone ale Germaniei, pretul variind de la 73.000 la 83.000 de euro. De asemenea, Leipzig este unul din orasele unde locuintele au preturi mai ridicate decit in capitala Berlin. Astfel, in Leipzig, un apartament de doua camere cu suprafata de aproximativ 60 mp poate ajunge sa coste 88.000-90.000 de euro.

Case de vacanta Nu doar garsonierele si apartamentele sint ieftine in Germania. Si casele de vacanta se dovedesc proprietati rentabile. Astfel, o casa cu 5 camere, aflata intr-o zona idilica din Mecklenburg, vestul Pomeraniei, se vinde la pretul de 98.000 de euro. Curtea, gradina si toate suprafetele verzi ce inconjoara casa au aproximativ 7.500 mp. Ferma se afla intr-o zona unica, la doar 20 km de Rostock, cel mai mare oras al landului, pe coasta Marii Baltice. Casa este dispusa pe doua etaje, cuprinde 3 dormitoare, o baie si o bucatarie, fiind dotata cu utilitati, apa, electricitate. Ca anexe, proprietatea are un pod si un grajd pentru cai.