In clasament nu au avut loc „Kramer contra Kramer", „Love Story" si „Scurta intilnire". „Bambi" insa se numara printre ocupantele podiumului.

Revista „Entertainment Weekly" a luat la puricat peliculele melodramatice si le-a aranjat intr-o ierarhie, in functie de intensitatea momentului care ii determina pe spectatori sa scoata batistele.

Pe locul 10 troneaza Kevin Costner, intr-unul dintre rolurile sale de pasionat de baseball, si anume cel din pelicula din 1989, „Terenul de baseball". Il interpreteaza pe Ray Kinsella, un fermier din Iowa care construieste in apropierea casei sale un teren pentru ca fantomele unor jucatori de baseball sa aiba unde isi exersa talentele. Batistele publicului intra in actiune abia pe final, cind pe teren isi face aparitia si tatal lui Ray, iar cei doi joaca un meci de adio.

Costner a fost insa devansat de cuplul alcatuit de Demi Moore si Patrick Swayze in „Fantoma". Beneficiind si de aportul lacrimogen al melodiei „Unchained Melody" si de o coloana sonora a lui Maurice Jarre, filmul e plingacios in varii momente, memorabila fiind secventa in care Moore tine in brate cadavrul lui Swayze. Insa smiorcaiala atinge climaxul cind protagonistul e cit pe ce sa plece pe lumea cealalta de-a binelea, iar cei doi schimba un sarut dulce-amar si replica „See ya". Spielberg obtine locul opt cu „E.T." pentru umanizarea emotionanta a extraterestrului sau.

„Prieteni fara limita", o productie tv din 1971, obtine locul sapte in ierarhia realizata de „Entertainment Weekly", in principal pentru replica rostita de unul dintre personaje la primirea unui premiu pe care i-l dedica prietenului sau bolnav de cancer: „Il iubesc pe Brian Piccolo. Si as vrea si ca voi toti sa il iubiti. Iar in aceasta seara va rog sa ii cereti si lui Dumnezeu sa il iubeasca". A sasea pozitie ii revine celui mai recent film din clasament: „Brokeback Mountain". Si el isi atinge apogeul lacrimos pe final, si anume in secventa cind spectatorului ii sare in ochi faptul ca Ennis, indurerat de pierderea iubitului sau, pastreaza cu reverenta camasa lui uzata. Povestea de dragoste gay este insa surclasata de un clasic din 1946, „O viata minunata", de obicei difuzat intens de posturile tv in apropierea Craciunului. Avindu-l pe James Stewart in rolul principal, pelicula conteaza si pe o interventie divina, cea a ingerului Clarence. Momentul Kleenex al filmului - considera specialistii - e acela cind locuitorii orasului ii platesc datoria la banca a personajului principal, iar fratele sau ii dedica un toast: „Pentru fratele meu mai mare, George, cel mai bogat om din oras!". Pe locul patru se situeaza tot un clasic: „An Affair to Remember", cu Cary Grant si Deborah Kerr. Momentul in care spectatorul necesita servetele este conversatia de la final dintre cei doi, in care protagonista nu scoate un cuvint, doar zace pe o canapea, iar el pune intrebari si acuza. Abia cind se pregateste s-o paraseasca pentru totdeauna are revelatia inva-liditatii ei.

Si cistigatorii sint... Bronzul ii revine peliculei „Alegerea Sophiei", in care Meryl Streep da startul lacrimilor in calitate de eroina tragica, supravietuitoare a Holocaustului. Momentul-cheie nu poate fi altul decit cel evident din titlu: acela in care un ofiter nazist o pune sa aleaga pe care dintre cei doi copii ai ei sa il pastreze si pe care sa il trimita in lagarul de concentrare. Animatia „Bambi" ocupa al doilea loc din clasament pentru secventa cu impuscatura vinovata de moartea caprioarei-mama. Cel mai plingacios film al tuturor timpurilor este „Vorbe de alint", cistigator a cinci Oscaruri in 1983. In rolurile principale joaca Shirley MacLaine, Debra Winger si Jack Nicholson. Cu toate acestea, responsabil pentru necesitatea proximitatii unei batiste este Huckleberry Fox, un actor care avea 8 ani la data interpretarii rolului. In top 10 nu au mai avut loc melodrame clasice, ca de pilda „Kramer contra Kramer", „Love Story", „Scurta intilnire" si „Stella Dallas".

Cum isi face o arhidioceza catolica din SUA reclama la cinema, aflati pe www.cotidianul.ro/select