Caldura torida pe cheiul garlei. Imediat dupa inmormantarea PF Teoctist, intersectiile din Splaiul Unirii, pe sensul catre Popesti Leordeni - Glina sunt blocate. Un card de motociclisti cu sirenele pornite opresc circulatia. "Stai ba, acolo!", sunt c
Caldura torida pe cheiul garlei. Imediat dupa inmormantarea PF Teoctist, intersectiile din Splaiul Unirii, pe sensul catre Popesti Leordeni - Glina sunt blocate. Un card de motociclisti cu sirenele pornite opresc circulatia. "Stai ba, acolo!", sunt cuvintele de ordine folosite "cu gratie si buna-crestere" de purtatorii de uniforme din Politia Romana. Trece presedintele Traian Basescu. Cu un intreg alai de masini - SPP, Politie Jandarmerie, Salvare. Seful statului a dat o fuga electorala sa vada cum se achita prietenii sai favoriti, drumarii, de curatenia de pe Splai.
Trebuia sa arunce si presedintele un ochi, antrenat fiind de pelerinajele repetate la podul de la Maracineni. Viziteaza, priveste, vorbeste cu sefii muncitorilor care uitasera sa se mai sprijine in lopeti, din dragoste prezidentiala. Dupa periplul prin zona se opreste in dreptul camerelor de luat vederi ale televiziunilor sosite asa, ca din intamplare. Traian Basescu coboara din masina si jovial explica presei ca "prietenii" sai, cu care a colaborat si cand a fost ministru al Transporturilor dar si cand a fost edil sef la Capitala, au venit sa ii dea o mana de ajutor. Pe care o solicitase ingrijorat fiind de mizeria de pe malul Dambovitei. Trebuie spus ca numai ieri presedintele a facut doua vizite in zona, una dimineata, alta putin dupa ora 15. Suparat probabil ca premierul Calinul Popescu Tariceanu i-a luat-o inainte, cu o luna in urma, acesta condamnand lipsa de reactie a autoritatilor in fata "nesimtitilor" care arunca gunoaie pe malul Dambovitei, pe drumul catre Autostrada Soarelui, Basescu a aruncat o alta butada otravita.
Gratis pentru Basescu
Raspunzand intrebarilor ziaristilor, presedintele a spus ca nu se mai implica in rezolvarea unor probleme similare. "Nu, pentru ca nu este treaba mea. Am vrut doar sa dau un exemplu ca ceva se poate face", a raspuns Basescu. El a mai afirmat ca le-a spus sefilor firmelor implicate ca presedintia nu poate plati prestatia societatilor. Lasand sa se inteleaga ca acestia si-au adus oameni si utilaje, unii chiar din judetul Bacau, din pura dragoste pentru mediul inconjurator. Presedintele a adaugat ca era nemultumit de faptul ca aceste gunoaie afectau imaginea Bucurestiului, fiind vazute in drum spre Autostrada Soarelui de toti turistii care calatoresc spre litoral.
Traian Basescu a tinut sa mentioneze ca acele firme nu a trebuit sa treaca pe la el, pe vremea cand era primar general sau ministru al Transporturilor pentru semnarea contractelor si efectuarea platilor, conform sefului statului acest mod de lucru putand fi o explicatie pentru reactia prompta la solicitarea legata de strangerea gunoaielor.
Prietenii i-au sarit in ajutor presedintelui
Referitor la firmele care lucreaza in zona, Traian Basescu a declarat cu emfaza: "Probabil faptul ca i-am rugat a insemnat ceva pentru ei".
In prezent in zona s-au bulucit cinci firme. Una mai cunoscuta ca alta. Dintre acestea, putem enumera trei societati abonate de ani buni la bani publici. Si beneficiare in contractele grele si de semnaturile cu dedicatie ale lui Traian Basescu. Acestea sunt: Euroconstruct Trading '98, PA&CO si Spedition UMB. Prima dintre acestea, Euroconstruct, este firma "baietilor destepti" de la carciuma prezidentiala "Golden Blitz", Dan Besciu si Sorin Vulpescu. Fostul asociat al lui Besciu si Vulpescu a fost nimeni altul decat Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, care a condus Cancelaria Administratiei Prezidentiale si actualmente este secretar executiv al PD.
De numele tandemului Besciu - Vulpescu este legata si o tranzactie cu un imobil al familiei Basescu. Este vorba de o vila superba dintr-un ansamblu rezidential de cinci vile identice, situat in comuna Corbeanca (sat Petresti), cu iesire la DN1. Intr-una din vilele de lux au locuit fostii soti Ioana Basescu si Bogdan Marin (Bodo - Proconsul). Ansamblul de vile a fost construit de firma lui Besciu si Vulpescu. Desi au declarat ca locuiesc acolo in baza unei promisiuni de vanzare, tinerii soti Marin au avut la procesul de divort, printre bunurile partajate, si o vila din Corbeanca, evaluata la circa 320.000 euro. Adica chiar vila construita de patronii de la "Golden Blitz".
Casuneanu, partenerul de afaceri al lui Basescu
Costel Casuneanu (foto), presedintele PA & CO International SA, originar din Oituz - judetul Bacau, este cunoscut drept "bunul amic" al lui Traian Basescu.
Despre Casuneanu, presa a dezvaluit in repetate randuri ca a avut o serie de tranzactii suspecte auto si imobiliare cu seful statului. Tranzactii care s-au aflat in atentia Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Astfel, in 2000, Casuneanu i-a vandut lui Traian Basescu un autoturism Mercedes, cu suma de 13.000 dolari. Tot presa a dezvaluit ca Basescu a detinut un teren de 3708 mp in Bucuresti, Aleea Privighetorilor, pe care l-a cumparat, in august 2000, cu suma modica de 1,483 miliarde de lei vechi (circa 15 dolari/mp). Terenul era invecinat cu altul apartinand lui Casuneanu, care il cumparase cu o suma mult mai mare. In toamna lui 2002, Basescu a vandut terenul unei femei din Oituz, ruda cu Casuneanu, cu suma de 12 miliarde de lei vechi (peste 360.000 dolari), avand un profit de noua ori mai mare decat pretul de achizitie.
Intr-un timp foarte scurt, Casuneanu a urcat spectaculos in topul celor mai bogati romani, avand azi o avere cotata la peste 100 de milioane de euro, bani obtinuti preponderent din asfaltari, transporturi si comisionare vamala. Costel Casuneanu a fost nominalizat drept un sponsor important al PSD si al lui Dumitru Sechelariu. Poate si din aceasta cauza a contractat majoritatea lucrarilor de drumuri din judetul Bacau, inclusiv autostrada Bacau - Piatra Neamt (denumita "autostrada Casuneanu"). A fost abonat si la lucrarile de reparatii de drumuri, inclusiv cele distruse de inundatii, fiind beneficiarul a peste 30 de contracte de asfaltare atribuite de CNADNR n.
Si "Regele asfaltului" strange gunoaie
Dorinel Umbrarescu, patronul UMB Spedition SA, supranumit "Regele asfaltului" din pricina faptului ca a asfaltat nenumarate sosele din Moldova, este clientul preferat al CNADNR. Numai pentru lucrari de deszapezire efectuate in iarna trecuta, Spedition UMB SRL a primit de la Ministerul Transporturilor condus pe atunci de PD, prin incredintare directa, un contract de trei milioane de RON. De altfel, firmele lui Umbrarescu - Spedition UMB SRL si COM-AXA SRL - sunt prezente la cele mai profitabile lucrari de drumuri incredintate din banul public. Alaturi celebrul consortiu Euroconstruct si PA&CO International, acestea executa, spre exemplu, segmentul din autostrada Bucuresti - Brasov: Moara Vlasiei-Ploiesti - in lungime de 42,5 km.
Nemultumit de buruieni
Basescu a prezentat ieri presei buruienile crescute in albia de beton a Dambovitei. El a spus ca "baietii de la Apele Romane" trebuie sa se implice in rezolvarea acestor probleme. "Nesimtirea ne face sa stam cu gunoiul la nasul Bucurestiului", a declarat Basescu.
Evacuarea deseurilor din zona se va desfasura non-stop, pana duminica seara, timp in care circulatia pe partea dreapta a Dambovitei, de la Targul Auto Vitan pana la Soseaua de Centura este intrerupta. Unii dintre constructori considera chiar ca ar putea termina mai devreme, adica in cursul zilei de astazi. O mica copie a cincinalului in patru ani si jumatate, la indicatiile pretioase a presedintelui.
In plus, suprafata de teren salubrizata in aceste zile urmeaza sa fie pazita de Politie si Jandarmerie pana cand autoritatile centrale vor stabili exact in administrarea carei autoritati locale va fi predata zona respectiva: fie Primariei Capitalei, fie Primariei Popesti-Leordeni. Zona are un statut incert, Basescu afirmand ca ar putea apartine de Administratia Domeniilor Statului (ADS).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.