Rusia a decis in ultima clipa sa continue livrarile de gaze catre Belarus, acceptind doar o parte din suma datorata de Minsk.

Monopolul rus Gazprom a renuntat vineri la anuntata masura de a reduce la jumatate livrarile de gaz catre B
Rusia a decis in ultima clipa sa continue livrarile de gaze catre Belarus, acceptind doar o parte din suma datorata de Minsk.

Monopolul rus Gazprom a renuntat vineri la anuntata masura de a reduce la jumatate livrarile de gaz catre Belarus, dupa ce Minskul a achitat 45% din suma ce o datora Rusiei pentru importurile de gaze naturale din 2007. Presedintele Aleksandr Lukasenko a acceptat sa plateasca 139 de milioane de euro din datoria de 456 de milioane, estimind totodata ca "trebuie sa trecem la niste relatii mai realiste cu Rusia".

Gazprom a cumparat jumatate din activele societatii nationale de gazoducte din Belarus, Beltransgaz, pentru 2,5 miliarde de dolari. Pina acum, Gazprom a achitat 625 de milioane de dolari, pe care i-a transferat Ministerului Finantelor de la Minsk, fara a retine suma datorata de Belarus.

Presedintele venezuelan Hugo Chavez a incercat sa evite intreruperea exporturilor rusesti catre Belarus. "Prietenii nostri buni, in special Hugo Chavez, s-au declarat gata sa ne ofere un credit in conditii foarte interesante", a declarat presedintele Lukasenko, citat de "Le Monde".

Gazprom avertizase Belarusul ca, incepind de vineri, ora locala 10.00, va reduce cu 45% livrarile de gaze catre fosta republica sovietica, in cazul in care Minskul nu va achita datoria de aproape jumatate de miliard de dolari. Un incident similar a avut loc in decembrie 2006, cind Rusia a intrerupt livrarea de gaze, dupa ce Belarusul a refuzat majorarea pretului gazelor de la 47 la 100 de dolari mia de metri cubi.

In cele din urma, Rusia a acceptat ca Belarusul sa plateasca 55 de dolari pentru o mie de metri cubi, insa doar pentru primul semestru al anului 2007. Ucraina a cazut si ea victima politicii Gazprom, care a intrerupt furnizarea de gaze catre Kiev, in ianuarie 2006, fapt care a dus la o criza energetica in statele Europei Centrale si Occidentale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.