Revista „Omagiu" e hot, printre altele, pentru ca e colorata si are o hirtie „sexy", iar Editura Idea recupereaza prin iconoclasm si rigurozitate critica.

Daca e sa te iei dupa „parintii fondatori", Stefan Cosma si Ioana Isopescu, „Omagiu" este o revista de remix cultural. De fapt, ea este cea mai eterogena revista de cultura urbana de pe piata actuala. Continutul se modifica la fiecare numar. De asemenea, layout-ul si designul variaza in functie de editori, dar si in functie de creatorii de fonturi. Expatul sirb Milos Jovanovici a creat special pentru revista fontul Oma6iu.

Numele revistei provine de la volumul de omagii sincere dedicate lui Ceausescu. Ideea a inceput cu Stefan Cosma, care a incercat sa aduca omagii artistilor ce merita promovati.

Cel mai consistent numar - peste 300 de pagini - a avut tema „Probleme" si a fost coordonat de Mihnea Mircan si Ciprian Tudor. Aceasta editie a fost dedicata problematicilor de orice natura din arta politica, de la domeniul tehnico-stiintific si pina la cele mondene. Ultimul numar este o capcana deschisa ilustratorilor, cautatorilor de senzatii culturale tari si jucatorilor inraiti de jocuri video.

„Omagiu" e hot pentru ca reuseste sa surprinda momentul in care anumiti artisti ai strazii (ilustratori, creatori de jucarii urbane etc.) au inceput sa modifice suprafetele vizibile ale orasului. Si, nu in ultimul rind, pentru petrecerile cu care se lanseaza de fiecare data, ultima dintre ele avind loc recent la terasa Lemontree, unde amatorii de muzica rave si pop a anilor ‘90 s-au putut regala cu Tom Wilson, DJ Rock, Gojira, Electric Brother sau SKVJs.

Editura Idea este ultimul bastion al stingii. A reusit sa traduca si sa puna la dispozitia studentilor de la Filosofie, Sociologie si Arta texte fundamentale de gindire si teorie critica. Desi este aparent lovita de o anumita rigiditate si de o inflexibilitate aproape dogmatica, ea ramine hot pentru ca exerseaza scena de arta contemporana intr-o directie opusa estetismelor, evitind capcana falsei neutralitati politice. „Idea" este revista care a promovat avangarda tinara de succes, de sorginte clujeana, printre care se numara superstaruri precum Mircea Cantor, Ciprian Muresan, Gabi Vanga, Ciprian Pogacean sau Duo Van Der Mixt.