Directorul general al companiei Stein Construct, dezvoltatorul ansamblurilor RubinStein si SaphirStein, Constantin Moisescu (foto), spune ca si la viitoarele proiecte rezidentiale se vor da apartamente noi la schimb cu cele vechi. Cum credeti ca va evolua piata imobiliara din Romania in urmatorii ani?

Cererea ramine in continuare la fel de mare pentru ca, sa nu uitam, sint 20 de ani de cind nu s-a mai construit in Romania. In aceste conditii, cererea este mai mare decit oferta. In ceea ce priveste preturile din segmentul imobiliar, piata va regla diferenta mare dintre preturile de constructie si cele de vinzare datorita cresterii concurentei.

Ce apartamente credeti ca sint cele mai cautate in Romania?

Dupa parerea mea, exista doua segmente de piata in acest moment: segmentul de lux si segmentul middle class. Mare parte din oamenii cu venituri foarte mari au preferat pina acum sa construiasca vile impunatoare, dar acum se constata o tendinta de trecere catre apartamentele de lux din constructii de top pentru a reduce din atributiile administrative. Se prefera locuintele de tip penthouse, duplexuri in blocuri care asigura sisteme de securitate performante si facilitati de lux. Un al doi-lea segment este cel middle class, cererea fiind mai mare pentru apartamente de pina in 100 mp, care sa asigure un camin confortabil in conditiile unui venit lunar de 1.000-1.500 de euro.

Care este procentul de vinzare in cadrul proiectelor pe care le dezvoltati?

Procentul vinzarilor este destul de mare la cele doua ansambluri pe care le avem in constructie. La RubinStein s-au vindut in proportie de 90%, iar la SaphirStein - de 60%, apartamentele fiind achizitionate inca din stadiul de macheta. Cele doua ansambluri sint situate in zone diferite ale Capitalei: Rubin Stein se afla in partea de nord, pe soseaua Bucuresti-Tirgoviste, departe de agitatia orasului, si am optat pentru un pret incepind de la 800-1.000 euro/mp, plus TVA, preturile variind, bineinteles, in functie de spatiu, etaj, finisaje. SaphirStein este situat chiar in centrul Capitalei, este un ansamblu high-class, ceea ce inseamna ca si preturile cresc, incepind de la 1.680 de euro/mp, plus TVA.

Dupa finalizarea Rubin Stein si Saphir Stein veti mai investi in segmentul rezidential? Daca da, in ce zone veti construi si pentru ce segment de clienti?

Dupa finalizarea acestor ansambluri ne propunem sa construim alte locuinte in aceeasi zona, Splaiul Independentei. Vom incerca sa depasim calitatea deja obtinuta prin materialele folosite in constructia imobilelor. Acest segment de apartamente de lux se adreseaza persoanelor cu venituri mari. Deocamdata, prioritatea noastra o reprezinta Bucurestiul, deoarece cererea nu este inca nici pe departe satisfacuta, dar bineinteles nu excludem extinderea in alte orase pe viitor.

Cite locuinte s-au vindut prin buyback imobiliar?

Noi am lansat pentru prima data pe piata imobiliara din Romania acest sistem de achizitionare a unui apartament prin buyback. Conceptul era cunoscut de pe piata auto, dar in Romania nu mai venise nimeni cu aceasta idee, ca atare sistemul a atras atentia celor interesati de achizitionarea unui apartament intr-un nou ansamblu rezidential. In conditiile in care sistemul este nou pe piata ca sursa de finantare si trebuie explicat ce presupune aceasta metoda, vinzarile prin buyback au inregistrat un indice de 10% in doar cinci luni de la lansare.

Credeti ca buyback-ul va avea succes in Romania?

Sintem convinsi ca, pe masura ce cumparatorii vor deveni familiarizati cu acest sistem, se vor arata si mai interesati. Buyback-ul este o metoda cu numeroase avantaje. Cumparatorii vin cu un apartament proprietate personala care va fi evaluat de un specialist de la Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania, vor primi un pret, urmind sa achite prima data un avans de 25%. Apartamentul vechi este cedat companiei noastre in momentul in care se poate muta in cartierul dezvoltat de noi. Ca atare, nu mai pierde timp cu vinderea apartamentului, actele necesare sint intocmite de noi fara a percepe un comision suplimentar. Mai mult decit atit, cumparatorul este lasat sa locuiasca in vechiul apartament pina la finalizarea ansamblului. Dupa cum se poate constata, exista citeva avantaje demne de luat in consideratie, si sistemul va prinde teren din ce in ce mai mult in Romania. Bineinteles ca vom continua cu acest sistem si pentru celelalte ansambluri pe care le vom dezvolta in anii urmatori.

S-a vindut 90% din primul proiect Primul ansamblu rezidential al Stein Construct a avut succes pe piata. Aproximativ 90% dintre locuinte s-au vindut inainte de finalizare.

Specialistii de pe piata imobiliara recomanda ca in cazul achizitionarii unui apartament nou sa se adune date despre proiectele anterioare ale dezvoltatorului. Acelasi dezvoltator care construieste Saphir Stein ridica si ansamblul rezidential Rubin Stein, care se ridica pe soseaua Bucuresti-Tirgoviste. „Lucrarile sint aproape de finalizare", spune Cristina Sava, directorul de comunicare al companiei. Acesta va avea o suprafata totala construita de aproximativ 12.500 de metri patrati. Va fi alcatuit din doua imobile, fiecare cu regim de inaltime S+P+4E. Va aduce pe piata 76 de apartamente, iar valoarea investitiei este de 50 de milioane de euro. Termenul de finalizare este, conform dezvoltatorului, luna septembrie a acestui an.

Oferta este diversificata si cuprinde garsoniere, apartamente cu doua, trei sau patru camere si duplexuri. Apartamentele cu doua camere au o suprafata construita de 81,5 mp, in vreme ce, in cazul apartamentelor cu trei camere, aceasta suprafata urca pina la 124,4 mp. In cazul locuintelor cu patru camere, suprafata este mai generoasa: 144,5 mp. Conform dezvoltatorului, pretul mediu de vinzare a pornit de la 800-1.000 de euro/mpc, fara TVA. La subsolul cladirii se vor afla locuri de parcare, centrala termica, adapost de protectie civila si spatii de depozitare.

Ce este Stein Construct Compania Stein Construct este o societate cu capital integral privat, infiintata in 2006. Principalul finantator este SC Glina SA, firma care activeaza in domeniul industriei alimentare ca producator de conserve din legume, carne si semiconserve care sint comercializate sub brandurile Mandy, Hora sau Spring Sauce. Pina in prezent, compania a anuntat investitii imobiliare de aproximativ 100 de milioane de euro.