Italienii au ajuns sa fie exasperati de numarul impresionant de imigranti chinezi care pun stapinire din ce in ce mai mult pe industria textila a tarii, modificind-o iremediabil.

Numarul de imigranti chinezi de pe teritoriul Italiei este in continua crestere, informeaza BBC.

Autoritatile locale isi arata ingrijorarea si spun ca, o data cu sosirea chinezilor, parametrii pietei muncii s-au modificat simtitor, iar rata criminalitatii a crescut alarmant.

"Cei mai multi sint «clandestini»-ilegali. Intimpinam mari dificultati in capturarea lor", a declarat Francesco Nannuci, seful biroului de investigatii al politiei din Prato.

Acesta este un oras situat in jumatatea de nord a Italiei, fiind unul dintre principalele centre ale industriei textile si totodata locul perfect unde un "turist" chinez poate gasi o slujba.

Astazi, Prato a devenit cea mai mare comunitate de chinezi a Italiei, numarind nu mai putin de 25.000 de membri, aproape 15% din populatia orasului. In ultimii ani, restaurante, ateliere si fabrici, toate chinezesti, au impinzit Prato. Zi de zi, autoritatile italiene organizeaza razii pe strazile orasului in cautare de locuitori clandestini.

In urma unei investigatii recente a politiei locale, zece chinezi, printre care si un copil, au fost descoperiti locuind ilegal intr-un atelier, pe o strada laturalnica. Fara acte, acestia isi duceau practic existenta la locul de munca. Acolo mincau, dormeau, se spalau si-si aduceau pe lume copiii.

Se presupune ca aproape o treime dintre imigrantii chinezi nu au acte. Dar nu numai ilegalitatea in care traiesc acestia ingrijoreaza autoritatile, ci si impactul lor asupra industriei textile, care ar putea cadea in curind prada globalizarii "made in China". Iar piata italiana este recunoscuta tocmai pentru originalitate, specificul national si rezistenta la uniformizare.

Atit de puternica a fost implicarea imigrantilor in mediile industriale incit multe dintre fabricile si atelierele din Prato au devenit proprietatea chinezilor.

Interesant este faptul ca majoritatea imigrantilor provin din aceeasi localiate, Wenzhou, care face parte din provincia Xhejiang, la sud de Shanghai, o regiune marcata de altfel tot de activitati in domeniul textil.

Imigrantii isi fac drum catre Italia in doua feluri. Ori sint racolati de bande mafiote, ori declara ca vin in scopuri turistice si ramin peste perioada permisa de viza obtinuta initial. Prato, Roma, Napoli si Milano sint destinatiile-tinta.

"Toata familia mea este aici: unchiul, matusa, mama, tata si sora. Lucram foarte mult. Uneori chiar zi si noapte", explica Cheng, in virsta de 18 ani, de printre maldarele de tricouri, pantaloni si rochii.

Atelierele chinezesti, printre care si cel al lui Cheng, lucreaza din rasputeri sa produca imbracaminte intr-un timp cit mai scurt si la un pret cit mai mic. De aceea, mai nou, Prato a fost numit informal si "pronto moda", adica "moda rapida".

Din punct de vedere economic, Italia nu are decit de suferit de pe urma chinezilor. De cind comunitatea imigrantilor asiatici a capatat dimensiuni notabile, 10% dintre companiile traditionale au fost nevoite sa-si inchida portile, iar unu din zece muncitori italieni a ramas fara loc de munca.

Incidente interculturale au intervenit in viata linistita din Prato. "Din punct de vedere social, este un dezastru. Chinezii nu se integreaza si nici nu ne vorbesc limba. A fost un soc. Cei mai multi dintre ei lucreaza la negru si nu platesc taxe. Colegii mei sint nevoiti sa respecte reguli, pe cind imigrantii nu se supun nici uneia", se plinge Carlo Longo, un antreprenor italian si totodata presedintele Confederatiei Industrialistilor din Prato.

In luna aprilie a acestui an au avut loc ciocniri violente intre locuitorii orasului, politia locala si muncitorii chinezi.

"Chinezii devin din ce in ce mai vizibili. Isi pornesc propriile afaceri. Vor sa aiba succes si sa cistige bine. Italienii se simt amenintati", explica originea ciocnirilor Daniele Cologna, un expert al relatiilor interculturale.