Aproape 9.500 de persoane au fost victimele violentei in familie si 151 dintre acestea au decedat in 2006, potrivit unui raport al Grupului Roman pentru Apararea Drepturilor Omului.

Cele mai multe victime ale violentei domestice inre
Aproape 9.500 de persoane au fost victimele violentei in familie si 151 dintre acestea au decedat in 2006, potrivit unui raport al Grupului Roman pentru Apararea Drepturilor Omului.

Cele mai multe victime ale violentei domestice inregistrate in anul 2006 au fost identificate in Bucuresti, cu peste 500 de cazuri, dar si in alte judete, cum ar fi Gorj, Vaslui, Arad si Galati. Raportul realizat de Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului (GRADO), in perioada ianuarie-mai 2007, in 20 de judete mai arata ca, desi au fost inregistrate aproape 9.500 de victime ale acestui fenomen in anul precedent, autoritatile mentin un interes scazut, mai ales financiar. Rodica Nita, vicepresedintele GRADO, a declarat vineri, la lansarea raportului, ca, in continuare, in unele judete acest domeniu nu este deloc finantat, nu exista initiative legislative si nici parteneriate public-privat.

In perioada 2005-2006, in judetele Arad, Bacau, Botosani, Caras-Severin, Cluj, Harghita, Ialomita, Iasi, Neamt si Sibiu nu a existat nici un serviciu social destinat victimelor violentei in familie, iar in anumite judete exista o stare de confuzie cu privire la serviciile care exista si functioneaza in realitate si cele care sint doar inregistrate ca fiind functionale, se mai arata in raportul GRADO. In plus, din cele 20 de judete monitorizate, doar opt Consilii Judetene si sase Consilii Locale au bugete destinate victimelor violentei domestice sau activitati de prevenire si combatere a fenomenului. In aceeasi perioada, doar Primaria Alba- Iulia a alocat fonduri de la buget, conform legii, pentru eliberarea certificatelor medico-legale, insa nici una dintre primariile resedinta de judet monitorizate nu a suportat costurile legate de intocmirea actelor juridice. Iar nici unul dintre ministerele cu responsabilitate in domeniu nu a finantat proiecte pentru prevenirea si combaterea violentei in familie sau pentru protejarea victimelor acestui fenomen.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.