La doar cateva zile de cand a implinit venerabila varsta de 90 de ani, fosta garda de corp a lui Adolf Hitler a dat publicitatii o carte despre timpul petrecut alaturi de Führer. In volumul sau, Misch povesteste ca cel mai ciudat lucru a fost atunci cand a vazut doi chitaristi la statia de metrou "Kaiserhof" din Berlin.
"Am iesit din acest buncar al mortii si cineva canta muzica", isi aminteste Rochus Misch. "Cantau muzica hawaiana!". Era 2 mai 1945 la ora sase dimineata, noteaza editia online a revistei germane Der Spiegel. In apropiere de buncarul lui Hitler, soldati francezi si germani SS prelungeau incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Misch era disperat sa scape din acest iad. Viu. Cu o ora inainte, Misch, pe atunci in varsta de 27 de ani, isi terminase indatoririle in buncarul lui Hitler de sub Cancelarie. El l-a intrebat pe Joseph Goebbels, cel care se ocupa de propaganda lui Hitler si proaspat numit cancelar al Reich-ului, daca mai este ceva de facut. "Domnule cancelar al Reich-ului, as dori sa plec cu ceilalti camarazi", a declarat acesta. In acel moment, Armata Rosie era la o distanta de 200 de metri de locul unde Misch lucra de sase ani. El era garda de corp a lui Hitler si operator de centrala telefonica - ultimul dintre cei care a parasit buncarul. Misch a supravietuit spre deosebire de ceilalti, fiind ultimul martor al acelor zile. Acum, el locuieste intr-un apartament din Berlin, intr-o parte a orasului care arata mai mult ca un sat. Vecinii se cunosc intre ei si se saluta. Este un colt linistit de lume - cu exceptia apartamentului lui Misch. El se plange ca telefonul sau suna incontinuu, iar scrisorile se strang in teanc tot timpul pe masa. Primeste scrisori chiar si din Japonia, Spania si SUA. Unele contin bani si cereri pentru un autograf. Recent a trebuit sa comande un nou set de fotografii cu el. Le semneaza si le trimite. Fotografiile il infatiseaza in uniforma militara, in fata celor doua buncare, in urma cu 65 de ani. Razboiul nu ii va da pace niciodata lui Misch.
Un fior rece
Nascut in 1917, in orasul polonez care acum se numeste Opole, Rochus Misch si-a pierdut ambii parinti la varsta de doi ani. A fost crescut de bunici, iar primul sau loc de munca a fost ca desenator de postere pentru reclame. In 1937 s-a inrolat in armata si mai tarziu a devenit membru al unitatii de protectie SS a lui Hitler. A fost grav ranit in Polonia, in timp ce negocia capitularea unei pozitii poloneze. Dupa acest episod soarta sa, "a soldatului", asa cum o numeste Misch, s-a schimbat brusc.
In timpul convalescentei, comandantul companiei sale l-a recomandat pentru a face parte din personalul lui Hitler. Urma sa fie scutit de intoarcerea pe front deoarece era ultimul supravietuitor al unei familii germane. A fost pus intr-o masina si condus catre "apartamentul Führer-ului", in Cancelaria Rich-ului din Berlin, isi aminteste el. "Mi-a fost teama. Nu ma faceti sa ma intalnesc cu Führer-ul", isi aminteste ca isi spunea in gand in acel moment. "Führer-ul era <<Führer-ul>> pentru mine, asa cum era pentru toti germanii - un gentleman perfect normal".
In momentul in care a fost prezentat pentru prima data lui Hitler, a simtit un fior rece pe spate. Hitler i-a inmanat o scrisoare pentru sora lui din Viena. "Aceasta a fost prima intalnire. Nu era un monstru, nu era un Ubermensch, el statea in fata mea ca un gentleman perfect normal si mi s-a adresat cu cuvinte amabile", sustine Misch. Acest om stie foarte multe momente de acest fel si vorbeste despre acestea de mai multi ani. El foloseste aceleasi cuvinte adesea, asa cum reiese daca cineva ar compara interviurile acordate. Vorbeste despre ele cu turisti japonezi care apar in fata usii sale neanuntati si cu ziaristi ai publicatiilor locale sau internationale. Fostul cancelar Willy Brandt i-a calcat pragul, precum si multi regizori de film. Dar Misch isi aminteste ca nu a vorbit niciodata despre secretul care planeaza asupra ultimelor zile petrecute in buncar. Fiecare minut al acelor ultime zile este inregistrat - totul, cu exceptia identitatii persoanei care l-a impuscat pe Hermann Fegelein, generalul SS casatorit cu sora Evei Braun. Fegelein a fost ofiterul de legatura al lui Heinrich Himmler cu Hitler si a parasit buncarul fara permisiune, la 29 aprilie. Arestat in apartamentul sau din Berlin, generalul SS a fost executat la 29 aprilie. Misch sustine ca stie cine a apasat pe tragaci si nu ii va dezvalui identitatea, chiar daca acesta este mort. El sustine ca Hitler nu l-a vrut mort in pofida afirmatiilor fostului istoric Joachim Fest. El doar l-a degradat.
Copiii lui Goebbels
Misch prefera sa vorbeasca despre Hanna Reitsch, pilotul care a dorit sa zboare cu cei sase copii ai lui Goebbels din Berlin. El sustine ca Goebbels a dorit sa isi salveze copiii, dar sotia lui, Magda, i-a omorat pe toti din loialitate fata de Hitler. Dupa ce i-a omorat, ea s-a apucat sa joace carti. Acelasi Misch isi aminteste ca a vazut-o pe Eva Braun stand moarta in coltul unei canapele, cu capul spre Hitler si "cu genunchii stransi la piept, imbracata intr-o rochie bleumarin si un volan alb la gat".
In dimineata zilei de 2 mai 1945, misiunea lui Misch era deja terminata. Goebbels l-a lasat sa plece adresandu-i urmatoarele cuvinte: "Am stiut cum sa traim, vom sti si cum sa murim". Misch a distrus sistemul de telefonie si a parasit buncarul printr-o fereastra a pivnitei. Inainte de a pleca si-a luat la revedere de la tehnicianul Johannes Hentschel, care a ramas pentru ca a dorit sa se ocupe de furnizarea cu apa si curent electric a spitalului buncarului. Misch a scris o carte despre experientele traite in perioada nazista. Ea a fost deja publicata in America de Sud, Japonia, Spania, Polonia si Turcia. Cartea se intituleaza "Am fost garda de corp a lui Hitler" si urmeaza sa apara si in Germania, in aceasta toamna. (D.M.)