Tot din gama strategiilor aplicabile in conditiile unei piete neutre, face parte si strategia „Short Butterfly".Diferenta fata de strategiile prezentate anterior, rezida din faptul ca in acest caz se anticipeaza o crestere moderata a volatilita
Tot din gama strategiilor aplicabile in conditiile unei piete neutre, face parte si strategia „Short Butterfly".Diferenta fata de strategiile prezentate anterior, rezida din faptul ca in acest caz se anticipeaza o crestere moderata a volatilitatii activului suport.Pentru implementarea acestei strategii sunt vandute doua optiuni Call cu preturi de exercitare b respectiv c si cumparate, in acelasi timp, doua optiuni Call cu acelasi pret de exercitare a, egal cu media celor doua (o pozitie similara se poate crea folosind optiuni Put).De exemplu, sunt vandute doua optiuni Call DETLV SEP07 la preturi de exercitare diferite, 1,010 lei/actiune respectiv 1,110 lei/actiune, pentru care se incaseaza primele corespunzatoare in valoare de 0,057 lei/actiune si 0,025 lei/actiune. In acelasi timp, se cumpara doua optiuni Call cu pret de exercitare identic, situat la media celor doua preturi ale optiunilor vandute, adica 1,06 lei/actiune, pentru care se plateste o prima de 0,030 lei/actiune. Din reprezentarea grafica putem observa ca atat profitul, cat si pierderea maxima sunt limitate.Astfel, profitul potential este limitat la creditul initial primit si se realizeaza daca pretul futures la scadenta este fie mai mic sau egal cu pretul de exercitare minim, fie mai mare sau egal cu pretul de exercitare maxim. In exemplul prezentat, profitul potential este in valoare de 0,057 lei + 0,025 lei - (2 x 0,030 lei) = 0,022 lei/actiune.Pragul de rentabilitate va fi redat de doua nivele ale pretului, pragul inferior egaleaza pretul de exercitare mai redus la care se adauga creditul net, iar cel de-al doilea egaleaza pretul de exercitare cel mai ridicat din care se scade creditul net. In acest caz: 1,01 lei + 0,022 lei = 1,032 lei/actiune sau 1,11 lei - 0,022 lei = 1,088 lei/actiune. Pierderea potentiala va fi limitata la diferenta dintre pretul de exercitare mediu si cel minim, din care se scade creditul initial. Pierderea va surveni daca pretul futures se situeaza intre cele doua nivele ale pragurilor de rentabilitate si va fi maxima daca pretul futures la scadenta este identic cu pretul de exercitare mediu, in exemplul dat 1,06 lei/actiune. In tabelul urmator este prezentat nivelul profitului/pierderii in functie de evolutia pretului futures al activului suport * Aceste articole au rolul unui demers educational. Exemplele concrete cu date din piata folosite pentru ilustrarea strategiilor nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii strategiilor prezentate apartine doar investitorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.