Artizanatul devine marca
Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CNCPCT), apartinand Ministerului Culturii si Cultelor din Romania, va deveni, incepand de azi, proprietarul marcii de certificare a obiectelor de arta populara. "Initiativa de creare in Romania a unei marci de certificare a obiectelor de arta populara a inceput in 2006, in cadrul programului "Dezvoltare a Microintreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii" (EDS), finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala, precizeaza directorul de proiect Brian King. Mesterii populari realizeaza atat obiecte artistice, cat si functionale, iar cumparatorii reprezinta un segment de piata important pentru dezvoltarea afacerilor comerciale si culturale, caracteristice economiei turismului. Pentru un cumparator neavizat, arta populara romaneasca este greu de identificat in masa produselor artizanale si suveniruri, lucrate in tara sau importate. CNCPCT va promova marca in randul creatorilor, in colaborare cu Centrele Regionale, care o vor folosi conform unui regulament. (L.D.)
Cantecele muntilor
In saptamana 30 iulie-5 august, Sibiul va fi gazda a doua festivaluri ce promoveaza folclorul si traditia atat nationale, cat si internationale. De azi si pana pe 5 august va avea loc Festivalul National al Traditiilor Populare, aflat la a sasea editie, iar intre 1-5 august se desfasoara Festivalul International de Folclor "Cantecele muntilor". Acesta din urma are loc in contextul integrarii europene, cu scopul de a aduce o contributie la valorificarea unor traditii romanesti, dar si straine, abordand unitatea in spiritul diversitatii culturale. Vor avea loc spectacole, expozitii, seri de arta culinara si lansari de carte. In cadrul Festivalului National al Traditiilor Populare, 350 de participanti asigura acoperirea celor sapte sectiuni tematice: Arte Plastice (mestesuguri artistice), Arte religioase (traditii cultice), Literatura populara (basme, eresuri, poezie si teatru popular), Arte muzicale (interpreti vocali si instrumentali), Arte coregrafice (dans popular), Arte mecanice (creatie tehnica traditionala) si Arta culinara (meniuri dupa retete traditionale). (L.D.)
Concurs de scurt-metraje
UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie Biroul din Bulgaria, anunta Concursul de Scurt-metraj pentru studenti, lansat in parteneriat cu birourile din Moldova, Bielorusia, Bosnia si Herzegovina, Macedonia, Albania, Romania, Serbia si Ucraina, Academia Nationala de Teatru si Arta Cinematografica din Bulgaria si cu Festivalul International de Film de la Sofia. Filmul nu trebuie sa depaseasca 15 minute, sa fie disponibil pe caseta Beta si pe DVD, scenariul scris si in limba engleza, sa fie insotit de o scurta prezentare a tematicii, de prezentari si poze ale regizorului si ale actorilor, iar temele care pot fi abordate sunt: folosirea prezervativului de tineri; increderea si tradarea; sarcina; testul HIV - sa-l fac sau sa nu-l fac?; ma respecti?; dragostea. Termenul limita pentru inscriere este 20 octombrie, materialele urmand sa fie expediate la Fondul ONU pentru Populatie, Bd. Primaverii nr. 48 A, Et. 2, sector 1, 011975, Bucuresti. Cele mai bune scurt-metraje din regiune vor fi prezentate la cel de-al XII-lea Festival International de Film de la Sofia, in martie 2008. (L.D.)